Ihmiskauppa Euroopassa miljardien liiketoimintaa

YK:n mukaan rikollisjärjestöt tekevät Euroopassa vuosittain 2,5 miljardin euron tilin ihmiskaupalla. YK:n huumeiden ja rikollisuuden yksikkö UNODC julkaisi tiistana asiaa koskevan raportin. Ihmiskauppa on yksi tuottoisimmista rikollisuuden lajeista.

Ulkomaat

UNODC sanoo raportissaan, että Euroopassa rikollisjengien hallinnassa on 140 000 ihmistä, jotka on houkuteltu tai pakotettu seksikauppaan tai orjatyöhön. Pääasiassa uhrit ovat naisia ja lapsia.

Uhrien kokonaismäärä ei laske, mutta vaihtuvuus on suurta. Vuosittain 70 000 uutta uhria jää rikollisjengin valtaan. 84 prosenttia ihmiskaupan uhreista pakotetaan seksityöläisiksi.

- Uhreja joko pakotetaan tai johdetaan harhaan, kun heidät otetaan rikollisen toiminnan työkaluiksi. Joutuessaan alistamisen ja väkivallan kuplaan heidän on vaikea paeta siitä, sanoo UNODC raportissaan.

Yli puolet ihmiskaupan uhreista Euroopassa on kotoisin Itä-Euroopasta tai Balkanin maista. Myös Itä-Aasian maista tulevia on runsaasti uhrien joukossa.

- Eurooppalaiset luulevat, että orjuus loppui vuosisatoja sitten. Katsokaa ympärillenne, keskuudessamme elää orjia, sanoo Antonio Maria Costa, UNODC:n johtaja.

Raportti moittii myös sitä, että orja- ja ihmiskaupan kitkeminen on Euroopassa rajoittunutta.

Lähteet: AFP, AP