1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Käräjäoikeus vapautti Nordean Mermaid-neuvoista

Ahvenanmaan käräjäoikeus antoi tiistaina ratkaisun arvonsa menettäneestä Mermaid-sijoituksesta. Käräjäoikeuden mukaan Nordea antoi riittävästi tietoa sijoituksesta ja määräsi neuvoista valittaneen miehen maksamaan Nordean oikeudenkäyntikulut noin 36 000 euroa.

Nordean vei oikeuteen Chips-konsernin entinen toimitusjohtaja. Hän oli tehnyt kaksi sijoitusta Mermaid-joukkovelkakirjoihin, mutta vaatimukset kohdistuivat vain vuonna 2006 tehtyyn sijoitukseen. Sen arvo oli 300 000 euroa. Molempien sijoitusten arvo nollautui.

Miehen mukaan hän sai Nordealta puutteellista tietoa sijoituksesta. Hän oli varautunut menettämään vain korkotulot.

Oikeuden mukaan sijoitus menetti arvonsa maailmanlaajuisen talouskriisin vuoksi.

Nordea antoi Ahvenanmaan käräjäoikeuden päätöksestä lyhyen tiedotteen. Siinä se sanoi olevansa tyytyväinen päätökseen, mutta ei kommentoinut muuten tapausta.

Chips-konserni myytiin norjalaiselle Orklalle vuonna 2005. Sen myötä useat ahvenanmaalaiset joutuivat miettimään, mihin uuteen kohteensa rahansa pistävät.

Riitoja ratkotaan myös arvopaperilautakunnassa

Arvopaperilautakunnan mukaan Mermaid-joukkovelkakirja on monimutkainen ja vaikeasti ymmärrettävä sijoitustuote. Mermaid-sijoitukset ovatkin poikineet lukuisia valituksia lautakuntaan. Tähän mennessä se on käsitellyt kaksi valitusta.

Joulukuussa lautakunta määräsi Nordean korvaamaan asiakkaalle lainan arvon alenemisesta aiheutuneen vahingon. Lautakunnan mielestä vuonna 1936 syntyneellä eläkeläisasiakkaalla ei ollut hänen sijoituskokemuksensa huomioon ottaen mahdollista ymmärtää lainaan liittyviä riskejä.

Lisäksi lautakunta arvioi, että pankin sijoitusneuvoja oli vähätellyt riskiä ja pankin markkinointi oli harhaanjohtavaa.

Toisen valituksen lautakunta hylkäsi. Ensi syksyn ja talven aikana lautakunnan käsittelyyn on tulossa useita kymmeniä valituksia. Tähän mennessä jätetyistä valituksista puolenkymmentä on vedetty takaisin ennen käsittelyä.

Lautakunnan puheenjohtaja Kirsti Rissanen sanoi tiistaina, että jokainen valitus käsitellään erikseen.