Koe uusi yle.fi

Kovasikajuttu on huumoria ja rankkaa punkia

Kehitysvammaisten miesten punkbändistä kertovaa dokumenttielokuvaa on kiitelty elokuvafestivaaleilla. Ylen aamu-tv:n haastattelussa Pertti Kurikan nimipäivät -bändin jäsenet kertovat elokuvanteon olleen hauskaa.

Aamu-tv
Pertti Kurikan nimipäivät -nimisen bändin jäseniä vieraili aamu-tv:n studiossa.
Pertti Kurikan nimipäivät -nimisestä kehitysvammaisten punkbändistä kertova Kovasikajuttu-dokumentti on niittänyt mainetta elokuvafestivaaleilla. Elokuva pyrkii samaan kuin elokuva: ihmisten asenteiden ravisteluun. Bändiläisiä vieraili aamu-tv:n studiossa.

Pertti Kurikan nimipäivät -bändistä kertova dokumentti tulee elokuvateattereihin huhtikuun lopussa. Neljästä kehitysvammaisesta miehestä koostuvan yhtyeen laulaja Kari Aalto kuvailee, että elokuvan tekijöiden kanssa oli mukavaa toimia ja jutella. Häntä ei häirinnyt se, että kamerat seurasivat elämää.

- En jännittänyt. Suomessa tehdään kaikenlaisia elokuvia laidasta laitaan. Se on kiva, että saatiin meistäkin elokuva tehtyä. Kyllähän se muutti aika paljon elämää, että on Pertin bändistä oma elokuva, Kari Aalto sanoo.

- Parasta on, kun tehtiin elokuvabiisi, Kallio-biisi, ja se laitettiin youtubeen, bändin rumpali Toni Välitalo sanoo.

Pertti Kurikan nimipäivät -bändin musiikissa sanoitukset ovat tiukkoja.

- Ei osata oikein päättää, mikä on kehitysvammaisille hyvä ja mikä ei. Sen takia teen näitä rankkoja asioita. Punkissahan sanoma on tärkeätä, ja minun mielestäni punk on ollut 70- ja 80-luvusta asti sanomallista musiikkia, laulaja Kari Aalto kuvailee.

Kovasikajuttu-elokuvan ojaajan J-P Passin mukaan elokuvan lopputulos on aika lailla sen mukainen, mihin alunperin pyrittiin.

- Aika mutkaton prosessi on ollut koko ajan, J-P Passi kertoo.

Ennakkoluuloja kehitysvammaisia kohtaan ei Passin mielestä juurikaan tullut vastaan elokuvan kuvausten aikana.

- Emme me ainakaan ole matkan varrella törmänneet. Ehkä olemme vain liikkuneet otollisella maaperällä, punkväen seassa ja kehitysvammaisten kanssa tekemisissä olevien ihmisten kanssa, Passi toteaa.

Kovasikajutun ohjaaja kertoo laittavansa dokumentin mielellään suurempienkin yleisöjen nähtäväksi.

- Ei varmasti ole maata, jossa ei ole kehitysvammaisia. Kuinka siihen suhtaudutaan, vaihtelee varmasti maittain, mutta ei se mitään, J-P Passi sanoo.

Lähteet: Yle Uutiset