Vuoniskylien vesi- ja viemäriverkosto kohentuu

Lieksassa sijaitsevan Sarkkila-Vuoniskylien vesiosuuskunnan vesihankesuunnitelma on valmistunut. Tavoitteena on rakentaa vesi- ja viemäröintiputket Lieksan eteläpuolisille kylille. Uusia viemäröintejä kaipaavia kiinteistöjä tällä alueella on 367.

vesihuolto
Vesihana
Yle

Voimassaoleva laki määrää, että vuoden 2014 alusta lähtien vanhan kiinteistön jätevesijärjestelmän on täytettävä kiristyneet vaatimukset. Esimerkiksi jätevedet täytyy puhdistaa ennen luontoon päästämistä.

Tarkoituksena on Sarkkila-Vuoniskylien vesiosuuskunnan puheenjohtaja Pekka Kuivalaisen mukaan syksyyn mennessä lähteä hakemaan lisärahoitusta Suomen ympäristökeskuksen myöntämän puolen miljoonan euron lisäksi muun muassa kunnilta ja valtiolta. Viemäröintien rakentaminen alueella alkaa ensi vuonna.

Jätevesiasetuksen tarkoituksena on vähentää talousjätevesien päästöjä ja ympäristön pilaantumista ottaen erityisesti huomioon valtakunnalliset vesiensuojelun tavoitteet. Tämän takia Suomessa rakennetaan parhaillaan kiireellä osuuskuntien viemäriverkkoja sekä talokohtaisia imetyskenttiä sekä umpikaivoja wc-vesille.

Sarkkila-Vuoniskylien Vesiosuuskunta on perustettu vuonna 2008.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala