Tarotin kortti festareilla on kuoro

Kuopiolainen pitkän linjan metallipumppu Tarot lataa tulevilla keikoillaan korkealta ja kovaa. Paitsi, että Tuskassa ja Ruisrockissa lavalla nähdään ja kuullaan tutut herrat, niin rytinää tarjoaa mahtipontisten stemmojen merkeissä myös Nelosen Kuorosota-ohjelmasta tuttu Kuopion kuoro.

Marco Hietala
Milla Ollikainen (vas), Mika Ryhänen ja Leena Ståhlberg.
Milla Ollikainen, kuoronjohtaja Mika Ryhänen ja Leena Ståhlberg pitävät festarikeikkoja Tarotin kanssa mielenkiintoisena kokemuksena.YLE Savo / Anna Kumpulainen

Yhtyeen basisti-laulaja Marco Hietala kertoo, että moinen hullu idea sikisi jo talvella.

- Olin käymässä King Foo Entertainmentin toimistolla, joka myy keikkoja ja manageeraa sekä meitä että Nightwishiä. Siellä Markkasen Jouni sanoi yhtäkkiä, että pitäskö sen kuoron kans tehdä bändikeikkaakin, Hietala muistelee.

- Katoin sekunnin kaks ja sanoin, että pitäis, mies jatkaa.

Idea oli valmis, ei muuta kuin toteuttamaan. Ihmisiltä kyseltiin, että huvittaisiko kiivetä festivaalilavalle kesällä. Piti järjestellä ja katsoa budjettia, sillä pitäähän joukolle olla ruokaa ja juomaa tarjolla. Kyyditkin oli saatava kuntoon.

- Loppupeleissä nämä pari festivaalia, Tuska Helsingissä ja Ruisrock Turussa, oli valmiita sijoittamaan vähän enemmän koko proggikseen, että saadaan tämmönen kummallinen kasapanos lavalle, Hietala virnistää.

Ensimmäinen kerta

Kuoron henki oli ehtinyt jo ohjelman aikana muotoutua varsin tiiviiksi. Tämän allekirjoittavat niin Hietala kuin kuorossa laulavat Milla Ollikainen ja Leena Ståhlberg sekä kuoronjohtaja Mika Ryhänen.

- Jengillä on hieno henkilökemia. Joukko koostuu ihmisistä, jotka tekevät sydämestä ja vakavuudella musaa. He ovat kuitenkin samalla sen verran umpihulluja, että ovat valmiita ihan mihin tahansa, Hietala nauraa.

Tästäkin syystä porukka intoutui helposti mukaan Markkasen päässä syttyneeseen ajatukseen.

- Siellä on varmasti paljon rykmenttiä, joka ei ole kiivennyt festarilavalle, jossa on tuhat hörhöä tuijottamassa ja huutamassa vastassa. Veikkaan, että tämä on aika monelle hyvä elämys, Hietala pohtii.

Seikan allekirjoittaa myös Ollikainen.

- Ajattelin heti, että ehdottomasti olen mukana. Kaikkea uutta pitää kokeilla. Itse en ole hirveästi muutenkaan festareita kiertänyt. Tämä on nyt jännä juttu. Ensimmäiset isommat festarit, ja itse esiintyy lavalla. On se aika jännää ja kivaa, nuori nainen iloitsee.

Täysi tuutillinen metallia hyvillä höysteillä

Tuska-festivaaleilla Tarot kuoroinen esiintyy heinäkuun ensimmäisenä perjantaina. Ruisrockin vuoro on viikkoa myöhemmin.

- Luvassa on tunnin tivakka rokken roll - heavy metallshow, missä on vähän ylimääräistä maustetta. Mukana on siis iso joukko vetämässä komeita, mahtipontisia stemmoja sinne sun tänne. Meillä taitaa olla kaksi biisiä, joissa kuoro ei ole mukana, Hietala kertoo.

Tarotille projekti on erilainen, vaikka se ei aseta bändille varsinaisesti paineita.

- Meillä on omat tonttimme, mitä olemme tottuneet hoitamaan. Vedämme samalla tatsilla ja tyylillä, kuin on tehty ennenkin. Ei me ruveta mitään ylimääräisiä bassosooloja sirottelemaan, ei todellakaan, Hietala toteaa.

Hän vihjaisee, että perjantaina luvassa saattaa olla hieman muutakin lisuketta.

- On ollut puhetta, että tokko me saataisiin sijoitettua jonkinasteinen ydinlautaus Tuskassa vaikka Speden pallin alle, niin se kohoaa komeasti ilmaan loppusetissä, basisti-laulaja veistelee.

Lähteet: YLE Savo / Anna Kumpulainen