1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsäpalot

Metsäpalojen tähystyslennot vähissä

Kaakkois-Suomessa on tehty vähän metsäpalojen tähystyslentoja tänä kesänä. Lennot alkoivat toukokuun puolen välin jälkeen ja niitä on tehty viitenä päivänä. Vähäinen määrä johtuu epävakaisista säistä.

metsäpalot
Tulimatto peittää mäntyvaltaisen metsän aluskasvillisuuden.
YLE / Lasse Laitinen

Kesäkuun loppuun mennessä lennoilla ei Etelä-Suomen aluehallintoviraston pelastustarkastajan Markku Kirvesniemen mukaan ole tehty ensihavaintoja metsäpaloista.

Tähystyslentoja tekevät lentokerhot ja ilmailuyhdistys seuraavat tarkkaan metsäpaloindeksiä, jonka perusteella lennoille lähdetään. Helteiden jatkuessa indeksi nousee.

Lennolle kolmantena päivänä rajan rikkoutumisesta

Kirvesniemen mukaan Kaakkois-Suomessa metsäpaloindeksin täytyy olla 4 tai yli, jotta tähystyslennolle lähdetään. Lennolle ei kuitenkaan lähdetä heti vaan vasta kolmantena päivänä siitä, kun raja on mennyt rikki.

Kaakkois-Suomessa tähystyslentoja tekevät Imatran, Utin ja Kotkan lentokerhot sekä Lappeenrannan ilmailuyhdistys. Tänä kesänä tähystyslennoilla on tähän mennessä ollut Imatran lentokerho.

Valtakunnallinen trendi

Koko maassa on kesäkuun loppuun mennessä lennetty noin 160 tähystyslentoa, mikä on vain neljäsosa viime vuoden vastaavan ajan lentomäärästä. Tähystyslentojen määrään on vaikuttanut alkukesän epävakainen sää.

Eniten tähystyslentoja on lennetty entisen Oulun läänin pohjoisilla reiteillä ja Lapin maakunnan eteläisimmällä reitillä sekä Varsinais-Suomessa. Kyseisillä alueilla on ollut selkeästi kuivempaa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi