Pujosta pyritään jälleen eroon

Jyväskylässä on parhaillaan meneillään pujonnyhdäntäkilpailu, jossa asukasyhdistykset pyrkivät siistimään lähiympäristöään allergisoivasta kasvista. Kilpailu on järjestetty jo vuodesta 2002 lähtien JAPA ry:n voimin ja joillain alueilla, kuten alakaupungilla, pujoa esiintyy paljon vähemmän kuin aikaisemmin.

pujo
YLE

Alakaupungin asukasyhdistyksen sihteerin Liisa Saarisen mukaan yhdistyksellä on ollut motivaatiota olla mukana kisassa alusta asti.

- Haluamme, että tämä meidän seutumme, alakaupunki, olisi pujoton. Täällä kulkee paljon kävelyreittejä ja pyöräilyreittejä, ja kun me saamme nämä reunat puhtaiksi, sillä on aika paljon merkitystä. Tämä siitepöly on nimittäin hyvin paikallista, eikä se leviä ympäri järven toiselle puolelle. Pitäisi vaan haastaa Lutakko ja Kuokkala ja muut alueet, missä joutomailla sitä kasvaa todella paljon, myöskin keräilemään.

Vaikka paljon on nyhdetty vuodesta 2002, Saarisen mukaan vielä riittää tekemistä. Leikkikenttien reunat ovat alakaupungilla onneksi pujottomia, mikä on tärkeää lasten allergioiden kannalta. Pujonnyhtämiskilpailussa alakaupungin joukkue onkin saanut menestystä ahkeruutensa ansiosta. Ei mikään ihme, sillä yhdistyksen oma nyhdäntäennätys on huimat 400 kiloa pujoa.

Lähteet: YLE Keski-Suomi