1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaatopaikat

Kyläläisten aktiivisuus on saanut hajuja kuriin

Keltakankaan kaatopaikka Kouvolassa on aiheuttanut hajuhaittoja lähialueella jo vuosia. Haju haittaa asukkaita edelleen kaatopaikan lähistöllä. Valtatien toisella puolella Keltakankaalla hajut ovat kuitenkin vähentyneet. Kaatopaikka on tarttunut ongelmaan kevään aikana.

kaatopaikat
Kuorma-auto tuo multaa kaatopaikalle.
Yle / Antti Kolppo

Kouvolan Keltakankaan kaatopaikka on saanut kesän aikana uuden kuorrutuksen. Roskien päälle on kuormattu maakerros, jotta hajut pysyisivät maan sisässä.

- Siinä on vähintään 180 senttiä muuta tavaraa jätteen päällä, jätehuoltomestari Eero Aho esittelee.

Keltakankaan kaatopaikka on ollut lähialueen asukkaiden murheenkryyni siitä asti, kun se perustettiin kahdeksan vuotta sitten. Alkuun asukkaita suututti epätietoisuus kaatopaikkasuunnitelmista.

- Asukkaita pitäisi kuunnella, kun tällaisia aletaan perustaa ja mille alueelle aletaan perustaa, sanoo Keltakankaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Tapola.

Kyläläiset tarttuivat toimeen

Hajuja kantautui reilun kilometrin päässä sijaitsevalle asuinalueelle jopa viikoittain. Sitten asukkaat tarttuivat toimeen.

- Tässä oli sellainen hajuraati. Otantaa oli joku kymmenen taloutta tuosta lähimaastosta. Heidän toiminta oli jonkunlaista jonkun aikaa ja sen jälkeen yksityiset henkilöt ovat ottaneet yhteyttä, laittaneet tekstiviestiä (jäteyhtiölle), kertoo Jussi Tapola.

Kyläläisten aktiivisuus sai aikaan sen, että Kymenlaakson Jäte puuttui ongelmaan. Keväällä jäteyhtiö lopetti kompostoinnin, mikä on osaltaan vähentänyt hajuja.

- Hajut olisivat varmaan viikoittaisia, jos ei oltaisi otettu kantaa, uskoo Jussi Tapola.

Lisäksi jäteyhtiö suunnittelee kaatopaikkakaasujen keräämistä hyötykäyttöön. Tarkoituksena on saada kaasunkeräys toimimaan jo tämän vuoden puolella.

Lähteet: YLE Kymenlaakso / Mirjam Tahkokorpi

Lue seuraavaksi