Oitin vetyfluoridialueen vettä voi käyttää

Hämeen ELY-keskus edellyttää Henkel Makroflex -yhtiöltä selvitystä Hausjärven Oitissa kaasunpoltosta aiheutuneesta ympäristövahingosta.

Kuva: YLE / Juha Paaso

Myrkkypilvien laskeutumisalueen kasvisten ja marjojen syömistä kehotetaan yhä välttämään. Vedenkäytön suhteen rajoituksia ei ole, sanoo Riihimäen terveyskeskuskuntayhtymän terveysvalvonnan johtaja Pirkko Sukula.

-Jos kaivo on kunnossa ei sinne pitäisi pintavesiä päästä. Silloin mitään riskiä ei ole näillä näkymin. Olemme nyt tutkineet tänään yhden kaivoveden siltä alueelta ja meillä oli sattumalta kahdelta vuodelta seurantatietoja fluoridin osalta. Ei minkäänlaista muutosta tarvitse pelätä. Ja vesijohtovesihän on Hikiän vettä joten siinä ei mitään riskiä ole ollutkaan, rauhoittaa Sukula.

Polton yhteydessä ilmaan on vapautunut fluoria fluorivedyn muodossa. Arvioitu vaikutusalue ulottuu noin kilometrin etäisyydelle tehtaasta Töytynmäen suuntaan kohti kantatietä 54 ja samoin noin kilometrin etäisyydelle tehtaasta kaakkoon.

Vaikutukset näkyvät kasveissa ja puissa muun muassa neulasten ja lehtien ruskettumisena ja kuivumisena. Erityisen herkkiä kyseiselle aineelle ovat olleet mm. havupuut, liljakasvit ja kielot.

Poltossa syntyneen fluorivedyn akuuttina terveysvaikutuksena voi olla mm. hengitysteiden ja silmien ärsytystä. Näitä oireita olisi saattanut esiintyä henkilöllä joka olisi osunut tuulen mukana liikkuvaan pilveen. Akuutin vaikutuksen vaaraa ei kuitenkaan enää ole.

Aineen mahdollista siirtymistä marjoihin ja kasviksiin selvitetään. Kasvisten ja marjojen käytöstä tiedotetaan selvitysten valmistuttua, toistaiseksi niiden käyttöä ei suositella.