Suomalainen ei tingi makuelämyksistä

YLE Oulu lähti ostoksille selvittämään tiettyjen tuoteryhmien kalleimmat ja halvimmat tuotteet. Ruokaseikkailulla tuli vastaan yllättäviäkin huomioita. Suomalaiset eivät epäröi maksaa ranskalaisesta voista kolminkertaista hintaa.

Juustoneuvoja Tapio Pakanen esittelee parmesaanitankoa. Kuva: YLE

Hintaerot ensimmäisellä hyllyllä paljastivat todellisen luksustuotteen, talvitryffelin. Kilohinta tuotteelle on 2297 €/kg. Vastaava tuote tuoteryhmän toisesta päästä, herkkusienet maksavat vain pari euroa kilolta. Eli hintaerossa löytyy.

Mutta löytyykö näille luksustuotteille ostajia?

- Kyllä nykyään asiakkaat etsivät uusia kokemuksia. Ihmiset haluavat myös erikoistuotteita, eivätkä pelkästään tavanomaisia tuotteita, joita löytyy joka kaupasta. Asiakaskuntaa luksustuotteille löytyy. Jo niinkin arkinen tuote kuin suola yllättää hintaerolla. Kalleimman mineraalisuolan kilohinta liikkuu 50 euron tuntumassa. Halvimmillaan suolan saa euron kilohintaan, sanoo Tapio Pakanen Oulun Stockmann Herkusta.

Kierroksen kuluessa Tapio Pakasta ei pidättele enää mikään. Mies vie toimittajaa kulinaaristen nautintojen maailmassa niin, että enää ei heikota pelkkä hinta. Hyllyiltä löytyy niin pateet kuin arabialaiset kahvitkin.

Hanhenmaksapatee on luksustuote, kilohinta huitelee 155 €/kg, kun maksamakkaraa saa parin euron kilohintaan. Kallein arabialainen kahvi maksaa 35 €/kg, kun halvimmillaan perinteisen mokkakahvin saa 3 euron kilohintaan.

- Kysyntää löytyy erikoiskahville. Ihmiset arvostavat laadukkaita kahveja, Pakanen kertoo.

Suomalaiset ovat jo pitkään viihtyneet juustojen parissa. Tuttujen kermajuustojen rinnalle huolitaan muun muassa home- ja vuohenjuustot. Tätä todistaa jo pelkästään se, että pizzerioissa sinihomejuusto on perustäyte.

- Juustoissa hinnan määrää kypsytysaika. Kallein juusto on parmesaani, jonka kilohinta on 43 euroa, opastaa juustoneuvoja Tapio Pakanen.