Da Vincin ennen näkemätön työ esillä Göteborgissa

Renessanssiajan italialaiset mestarit da Vinci, Michelangelo ja Raffaello esittäytyvät ensi kertaa yhdessä. Göteborgiin kootussa näyttelyssä on mukana myös kopioita mestareiden töistä. Näyttelyn taustalla on joukko kansainvälisiä taiteen asiantuntijoita.

Kuva: Yle

Taidenäyttelyn vetonaula on Leonardo da Vincin maalaus La bella Principessa. Teoksen keksittiin vasta muutama vuosi sitten olevan mestarin omakätisesti maalaama, mutta asiantuntijat ovat varmoja havainnoistaan.

- Leonardo da Vincin kädenjälki näkyy teoksessa, kertoo näyttelyvastaava Erik Hagman. -Teosta voi tarkastella miten läheltä tahansa, ja siitä löytää yhä uusia yksityiskohtia.

Mestarin kädenjälki

1400- ja 1500-lukujen taitteessa eläneen Leonardo da Vincin sormenjäljet on löydetty taulusta. And there was light -näyttelyssä on 55 aitoa teosta, da Vincin lisäksi Raffaellon ja Michelangelon taidetta. Osa aidoista tauluista ja veistoksista on mestareita jäljitelleiden taiteilijoiden alkuperäisteoksia. Lisäksi esillä on viitisenkymmentä kopiota.

Alun perin mainosalan ihmisten Göteborgin Eriksbergshalleniin tuomassa näyttelyssä riittää yllätyksiä. Michelangelon David-patsaasta näyttelyssä on muovinen jäljitelmä, mutta veistoksen massiivisuudesta kertoo kopion viereen asetettu valtaisa marmorilohkare.

- Halusimme näyttää veistoksen volyymin, eli kuinka valtava lohkare itse asiassa on. Hagman kertoo. - Michelangelo on tehnyt uskomattoman työn, kun hän on ensin nähnyt hahmon kivessä, ja sitten hakannut sen esille.

Mestareita on nähtävillä Göteborgissa elokuun puoliväliin saakka.