"Isännöitsijäntodistus paljastaa taloyhtiön heikkoudet"

Isännöintiliiton ja Kiinteistövälitysalan keskusliiton mukaan isännöitsijäntodistus paljastaa jatkossa taloyhtiön heikkoudet. Uusi asunto-osakeyhtiölaki tulee voimaan 1.7.2010. Lainmuutoksen myötä Asunto-osakkeen ostajan tiedonsaanti paranee.

Kotimaa

Uuden asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on aina ilmoitettava huoneistossa tehtävästä merkittävästä remontista asunto-osakeyhtiölle. Yhtiön on pidettävä ilmoituksista rekisteriä ja tiedot huoneistoremonteista näkyvät isännöitsijäntodistuksessa.

Isännöitsijäntodistuksessa on oltava myös tiedot yhtiössä tehdyistä merkittävistä korjauksista sekä tulevista korjaustarpeista.

Isännöitsijäliiton ja Kiinteistövälitysalan keskusliiton mukaan suurimmat haasteet lakimuutos tuo niihin taloyhtiöihin, joissa ei ole ammattimaista isännöintiä. Tällaisia taloyhtiöitä on Suomessa lähes 30 000. Niistä valtaosa on rivitalo- ja paritaloyhtiöitä.

Kiinteistönvälittäjät tulevan jatkossa vaatimaan uusien määräysten mukaisia isännöitsijäntodistuksia. Jos isännöitsijäntodistuksessa on puutteita, saattaa välittäjä jopa kieltytyä ottamasta kohdetta myyntiin. Myös ostajat saattavat karttaa yhtiötä, jolla ei ole korjausohjelmaa tai jonka korjaushistoria on epämääräinen, liitoista muistutetaan.

Lähteet: YLE Uutiset