"Esperanto on kuin salaseura"

Maailman tunnetuin keinotekoinen kieli esperanto viehättää yhä uusia harrastajia. Esperantosta ei tullut maailmanlaajuista kieltä, kuten sen kehittäjät aikanaan kuvittelivat, mutta kieleen vihkiytyneille esperanto on luonut runsaasti kansainvälisiä ihmissuhteita.

Salla Lappalainen ja Kalle Kniivilä Aamu-tv:n vieraina.
Maailman tunnetuimman keinotekoisen kielen esperanton harrastajat kokoontuvat Lahteen opiskelemaan kieltä kansainvälisten opettajien johdolla. Pari vuotta kieltä opiskellut Salla Lappalainen sekä vaimonsa kanssa esperantoa kotikielenä käyttävä Kalle Kniivilä kertoivat, mikä esperantossa kiehtoo.

Eräs suomalaissyntyisistä esperanton harrastajista on Kalle Kniivilä. Perheenisä muistelee saaneensa ensikosketuksen kieleen löydettyään nuorena kirjaston hyllystä esperanton sanakirjan. Innostus johti oppikirjojen tilaamiseen ja lopulta monikieliseen perheeseen.

- Olin 25 vuotta sitten menossa esperanton nuorisokonferenssiin Saksaan. Majoituin matkalla tuttavani luona, jossa yöpyi myös esperantoa taitava ruotsalaistyttö. Se oli paras yhteinen kielemme silloin ja sitä se on edelleen, Ylen Aamu-tv:ssä vieraillut Kniivilä kertoo.

Pari päätyi naimisiin ja sai kaksi lasta. Kotikieli on esperanto, vaikka vanhemmat puhuvatkin lapsilleen omia äidinkieliään.

- Kyllä tämä on mielestäni oikea kieli siinä missä muutkin. Ero lienee se, että esperanto ei ole kenellekään varsinaisesti vieras kieli, kun se on aina vapaaehtoisesti opeteltu.

Vanha kieli yhä voimissaan

Salla Lappalaiselle esperanto on vasta alle kaksi vuotta vanha tuttavuus. Hän oli kyllä kuullut kielestä jo aikanaan, mutta esperantosivustoon törmätessään hän ihmetteli, vieläkö esperanto on voimissaan.

- Aloin internetin avustuksella opiskella. Parissa viikossa löytyi jo esperantoa käyttävä kirjekaveri. Eikä siitä ollut enää paluuta.

Lappalainen iloitsee uudesta harrastuksestaan, koska hän kokee saavansa siinä sanoille merkityksiä. Vaikka kyseessä on keinotekoinen kieli, Lappalaisen mielestä esperanto kunnioittaa oikeita kieliä.

Kalle Kniivilä sanoo monien esperanton harrastajien pitävän kieltä pienenä salaisuutena.

- Eihän se olisi niin jännittävää, jos kaikki sitä osaisivat. Tämähän on vähän kuin salaseura, Kniivilä sanoo pilke silmäkulmassa.

Esperanton harrastajat kokoontuvat tänä kesänä Lahteen opiskelemaan kieltä kansainvälisten opettajien johdolla.