Helteet hellivät vielä ensi viikollakin

Helteestä saadaan nauttia vielä ainakin viikonloppuna ja ensi viikon alussa, vaikka väliin mahtuu pari viileämpääkin päivää.

Kotimaa
Helsingin Hietaranta ilmasta
Minikopteri kävi kuvaamassa Helsingin Hietarantaa.

Aurinkoinen ja lämmin sää on viime aikoina hellinyt suomalaisia. Maan etelä- ja keskiosissa hellettä on vielä tänään, mutta sitten on tulossa pari viileämpää ja epävakaisempaa päivää, kertoo meteorologi Marjo Hoikkanen.

- Lauantaista eteenpäin sää lämpenee uudestaan, Hoikkanen sanoo.

Pohjois-Suomessa sää on epävakaisempaa ja pilvisempää kuin muualla maassa ja lämpötiloissakin on siellä enemmän vaihtelua.

Järvissä kelpaa jo polskutella

Uimavedetkin ovat vihdoin lämmenneet. Tänään Etelä- ja Keski-Suomessa mitattiin 16 ja 21 asteen välillä vaihtelevia lukemia. Lapissa vesien lämpötila on 6-17 astetta.

- Vesien lämpötila voi helteellä nousta jopa muutaman asteen päivässä, mikäli tuuli ei sekoita kylmää pohjavettä pintavesiin, kertoo hydrologi Johanna Korhonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Uimavesien lämpötilat vaihtelevat nyt ajankohdan keskimääräisen lämpötilan molemmin puolin. Vain muutamia päiviä sitten vedet olivat vielä viileämpiä kuin tavallisesti tähän aikaan.

Aurinkoa ei kannata palvoa tuntikausia

Lämpimästä säästä nauttiessa kannattaa muistaa suojautua auringon haitalliselta ultraviolettisäteilyltä, joka lisää ihosyövän riskiä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan UV-säteilyltä pitäisi suojautua aina kun säteilyä mittaava UV-indeksi on yli kolmen. Suomessa pilvettömänä kesäpäivänä keskipäivällä UV-indeksi nousee viiden ja kuuden välille.

- Puolenpäivän aikaan, kun säteily on voimakkaimmillaan, olisi hyvä olla pois suorasta paisteesta ja suojautua vaatteilla, sanoo meteorologi Marjo Hoikkanen.

Lähteet: YLE Uutiset / Raisa Autio