Teräsyhtiöille jättisakot hintakartellista

Euroopan unioni on määrännyt teräsyhtiöille yhteensä 518,47 miljoonan euron sakot hintakartellista. 17 sakkoihin tuomitun yrityksen joukossa on suomalainen Rautaruukki, jolle maksettavaa kertyy 4,7 miljoonaa euroa.

talous
Terässulattamo
ArcelorMittal

Suurimmat sakot hintojen sopimisesta saa intialainen ArcelorMittal. Sen sakot ovat 276,5 miljoonaa euroa.

Yhteensä sakkoihin tuomittuja yrityksiä on 17. Komission kilpailuviranomaisten mukaan kartelli on ollut toiminnassa jopa 18 vuotta.

Rautaruukin osalta komission tutkimusten osana oli yhtiön entinen tytäryhtiö Fundia. Rautaruukki myi osuutensa Fundiasta Ovakolle vuosikymmenen puolivälissä, joten silloisena emoyhtiönä se maksaa sakot yhteisvastuullisesti Ovakon kanssa.

Rautaruukki sanoo tutkivansa tarkasti komission päätöksen ja arvioivansa sen jälkeen mahdolliset jatkotoimenpiteet. Komission sakoista voi valittaa Euroopan unionin tuomioistuimeen.

- Meillä on vasta ennakkotieto asiasta. Kun saamme asiakirjat komissiolta, niin sen jälkeen me päätämme mitä teemme. Vaihtoehtoja on kaksi. Jättää asia silleen tai valittaa, kertoo Rautaruukin lakiasiainjohtaja Olli Huuskonen.

Saksalaisyhtiö paljasti kartellin

Kuusi yhtiötä sai alennusta sakoista ja seuraamusmaksuista, koska ne tekivät yhteistyötä kilpailuviranomaisten kanssa kartellin toiminnan selvittämiseksi. Muun muassa kartellin paljastanut saksalainen DWK/Saarstahl välttyi maksuilta kokonaan. Lisäksi sakkoja kohtuullistettiin, etteivät ne nouse yli kymmeneen prosenttiin yhtiön liikevaihdosta.

Lisäksi komissio kertoo, että kartelli toimi vuosina 1984-2002 koko ajan kaikissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa paitsi Britanniassa, Irlannissa ja Kreikassa.

Yhtiöiden on todettu pitäneen vuosien aikana jopa 550 kokousta tai tapaamista, joiden aikana he jakoivat asiakkaat, sopivat yksittäisille yhtiöille määrätyistä hinnoista ja jakoivat toisilleen tietoja toiminnastaan.

- On hämmästyttävää, kuinka iso määrä yhtiöitä on niin kauan käyttänyt hyväkseen Euroopan rakennusmarkkinoita, ja vieläpä näin tärkeillä tuotteilla, toteaa Euroopan unionin kilpailuasioista vastaava komissaari Joaquin Almunia.

Almunian mukaan yritykset toimivat kuin ne olisivat eläneet suunnitelmataloudessa.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset