1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallitukseton Belgia otti EU:n vetovastuun

Belgia on aloittanut puolivuotisen EU:n puheenjohtajuuskautensa toimitusministeristön vetämänä. Puheenjohtajuus siirtyi Espanjalta Belgialle tänään torstaina. Belgia järjesti vaalit kesäkuussa, mutta uutta hallitusta ei ole vielä muodostettu.

Ulkomaat

Hallitusneuvotteluita käydään ranskankielisen Vallonian ja hollanninkielisen Flanderin puolueiden välillä. Neuvotteluita mutkistaa flanderilaisen separatistipuoleen Nieuw Vlaamse-Alliantien voitto parlamenttivaaleissa.

Asiantuntijoiden mukaan hallitusta tuskin saadaan kasaan ennen lokakuuta. Toimitusministeristön pääministerinä jatkaa Yves Leterme, joka erosi pääministerin tehtävästä huhtikuussa.

Belgian viranomaiset ovat vakuuttaneet, ettei hallituksettomuus vaikuta Belgian kykyyn luotsata EU:ta ulos kansainvälisestä talouskriisistä. Toimitusministeristön valtiovarainministeri Didier Reynders sanoi, että EU:n kannalta olisi parempi, jos toimitusministeristö jatkaisi tehtävässään puheenjohtajuuden loppuun asti.

Reynders kuitenkin myönsi, että Belgialle olisi parempi, mitä pikemmin maahan saataisiin poliittista vastuuta kantava hallitus.

Perustajamaan 12. kerta puheenjohtajana

Belgia on ilmoittanut noudattavansa puheenjohtajana tiukasti Lissabonin perussopimusta ja työskentelevänsä läheisesti Euroopan parlamentin kanssa. Parlamentti sai uudessa perussopimuksessa lisää toimivaltaa. Toimitusministeristön ulkoministeri Steven Vanackere sanoi EU Observer -lehdelle, että Lissabonin sopimuksen siirtymäaika on nyt ilman muuta ohi.

Talouskriisin ohella Belgian toimikauden isoja asioita ovat EU:n ulkosuhdehallinnon perustaminen ja verotuksen harmonisointi. EU neuvottelee laajentumisesta Kroatian, Islannin ja Turkin kanssa.

Belgia kuuluu EU:n perustajavaltioihin. Maa on nyt 12:tta kertaa unionin puheenjohtajana. EU:n presidentiksi sanottu jäsenmaiden johtajien Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja Herman van Rompuy on Belgian entinen pääministeri.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP

Lue seuraavaksi