Alex-hurrikaani laantuu Meksikossa

Meksikon koillisosaan iskenyt Alex-hurrikaani on laantunut trooppiseksi myrskyksi. Rantautuessaan Alex oli vielä kakkosluokan hurrikaani. Kovimmillaan 49 metriä sekunnissa puhaltanut tuuli kaatoi puita ja repi rakennusten kattoja.

Ulkomaat
Satelliittikuva
29. kesäkuuta otettu satelliittikuva hurrikaani Alexista Meksikonlahdella.EPA / NOAA

Laantuneen myrskyn tuulet puhaltavat enää noin 30 metriä sekunnissa. Myrskyn ennustetaan heikkenevän entisestään, kun se etenee itään Meksikon sisämaahan. Alex aiheuttaa kuitenkin yhä rankkasateita ja vaarallisen kovia tuulenpuuskia.

Rankat sateet voivat aiheuttaa tuhoisia tulvia ja maanvyöryjä Meksikon sisämaan vuorten rinteillä. Yksi ihminen kuoli Monterreyn kaupungissa eilen, kun sateet romahduttivat hänen talonsa. Viikonvaihteessa ainakin 11 ihmistä kuoli tuolloin vielä voimistuvan myrskyn ylittäessä Jukatanin niemimaata.

Myrsky häiritsee öljyntorjuntaa

Meksikonlahden rannikolla öljyntorjuntatyöt on keskeytetty Alexin vuoksi. Alexin kulkureitti on kaukana öljytuhoalueesta, mutta kovan tuulen nostattamat aallot estävät torjuntatyöt rannikolla. Sen sijaan öljyn kerääminen vuotokohdassa jatkuu myrskystä huolimatta.

Esimerkiksi Louisianan, Alabaman ja Floridan rannikoilla myrskyn nostattamat parimetriset aallot ovat heittäneet öljyä rannoille. Myrsky on lisäksi pakottanut öljy-yhtiöt vähentämään öljyntuotantoaan Meksikonlahdella noin neljänneksellä.

Presidentti Barack Obama julisti aiemmin Texasiin hätätilan Alexin takia. Myrsky ei kuitenkaan ole aiheuttanut henkilövahinkoja Yhdysvalloissa. Vesi on tulvinut teille ja pakottanut tuhannet ihmiset lähtemään evakkoon sekä Yhdysvalloissa että Meksikossa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP