Noin kolmeakymmentä epäillään ympäristörikoksista

Poliisi epäilee noin kolmeakymmentä henkilöä ympäristörikoksista ja petoksista jäteyritys Lokapojat Oy:n toiminnassa. Omistajia ja työnjohtoporrasta epäillään törkeistä ympäristörikoksista ja törkeistä petoksista. Työntekijöitä epäillään ympäristön turmelemisesta ja avunnannosta törkeään petokseen.

Keskusrikospoliisin tutkintamateriaalia Lokapoikien ympäristörikostutkinnasta. Kuva: YLE

Tutkinnanjohtaja Juha Tuovinen Vantaan poliisista kertoo, että poliisin esitutkinta on päättynyt ja paperit lähtevät loppulausunnolle asianosaisille. Esitutkinnan pohjalta raskaimmat epäilyt kohdistuvat omistajiin ja työnjohtoportaisiin, työntekijöiden osalta kyseessä on lievempi epäily. Tuovisen mukaan lievempään epäilyyn on päädytty, koska päivittäisessä toiminnassa on selkeästi kuulunut isännän ääni.

Yrityksen epäillään mm. kaataneen erilaisia jätteitä, kuten ravintolarasvoja ja öljyä suoraan sadevesiviemäristöön. Viime elokuussa Vantaan käräjäoikeus määräsi omistajien omaisuutta hukkaamiskieltoonn neljän miljoonan euron arvosta.

Poliisi alkoi tutkia yhtiön toimia toukokuussa 2008, ja ensimmäiset kiinniotot tehtiin saman vuoden marraskuussa. Lokapojat menetti tutkinnan aikana väliaikaisesti toimilupansa, mutta on saanut sen myöhemmin takaisin.

Rikosepäilystä kertoi ensimmäisenä STT.