Kannattajat skoolasivat, vastustajat taistelumielellä

Kuohujuomapullot poksahtelivat Fennovoiman Simon Maksniemessä sijaitsevalla aluetoimistolla, kun eduskunnan äänestystulos selvisi torstaina aamupäivällä. Paikalle oli saapunut lähinnä ydinvoiman kannattajia. Vastustajien leirissä tunnelma oli kitkerämpi, mutta taistelua ei aiota jättää.

ydinenergia
Marja-Leena Laitinen, Esko Tavia ja Ossi Repo.
Marja-Leena Laitinen (kok.), Simon kunnanjohtaja Esko Tavia ja Kemin kaupunginjohtaja Ossi Repo skoolasivat kuohujuomaa Fennvoiman periaatepäätöksen kunniaksi.Kyösti Vaara / YLE

Hetkeä ennen äänestyksen lopputuloksen selviämistä Simon kunnanjohtaja Esko Tavia seisoskeli rauhallisen näköisenä tv-näyttöruudun edessä Fennovoiman toimistolla. Periaatepäätöksen hyväksyminen eduskunnassa kirvoitti Tavialta ja muilta paikalle saapuneilta aplodit.

- Työ jatkuu suunnitellusti. Simo ei sijoituspaikkaa päätä, mutta asian valmistelua jatketaan niinkuin tähänkin asti sillä oletuksella, että laitos tulee tänne, Tavia sanoi.

Ylävitoset läpsähtelivät Fennovoiman toimistolla

Yläviitosia Tavian ja Kemin kaupunginjohtajan Ossi Revon kanssa heitellyt Fennovoiman aluekoordinaattori Minna Palosaari tarjoili vierasjoukolle kuohujuomaa. Ilon Fennovoimalle suotuisasta päätöksestä jakoi myös toimistolle saapunut kahvilayrittäjä Vuokko Isopelto.

- Saadaanpa vähän säpinää Simoon. Kyllähän yrittäjänä pitää kannattaa sitä, että kuntaan saadaan lisää asukkaita ja toimintaa, Isopelto sanoo.

Simon energiayhtiö Rantakairan Sähkö Oy on vähemmistöosakkaana. Toimitusjohtaja Pasi Syrjälä muistuttaa, että paikalliset vaikutusmahdollisuudet sijoituspaikkaan ovat vähissä, mutta odotukset korkealla.

- Jos laitos tulee Simoon, se mullistaa meidän liiketoimintaympäristön rakennusaikanaan. Fennovoimasta tulee meidän suuri asiakas ja muutenkin rakentaminen vilkastuu. Laitoksen valmistuttua tilanne tietysti muuttuu, Syrjälä sanoo.

"Taistelu Karsikon puolesta jatkuu yhä"

Sen sijaan Karsikon puolesta ry:n puheenjohtaja Kyösti Posti ei ilahtunut eduskunnan päätöksestä.

- Perämeri on lähes sisäjärvi. Tämä on hirveä katastrofi kalastolle ja koko ekosysteemille; eliöstölle, kasveille ja linnustolle, Posti sanoo.

Posti on entinen ammattikalastaja, jonka suku on kalastellut Karsikon apajilla 300 vuotta. Hän on erityisen huolissaan mahdollisen ydinvoimalan lämpövaikutuksista ja jäähdytysvesien sisäänottojärjestelmistä.

- Karsikko jo nimenäkin tarkoittaa kala-apajaa. Jos voimala tulee sinne, se on alueen kalaston tuho.

Kapuloita rattaisiin loppuun asti

Postin ja muut merilappilaiset ydinvoiman vastustajat eivät aio periaatepäätöksen varmistuttuakaan heittää kirvestä järveen. Kapuloita ydinvoimahankkeen rattaisiin lentää loppuun asti.

- Kansa vastustaa tuoreimpien mielipidekyselyjen mukaan uuden ydinvoiman rakentamista, mutta eduskunta käveli kansan mielipiteen yli. Mutta tämä oli vasta periaatepäätös, ennen rakennusluvan hyväksymistä on vielä monta mutkaa matkassa. Posti lupaa.

Hänen mukaansa Karsikon puolesta ry. jatkaa yhteistyötä muun muassa Meri-Lapin ydinverkoston ja Luonto-liiton kanssa Fennovoiman hankkeen torppaamiseksi.

Lähteet: YLE Perämeri