Juoksukenkien valinnalla on väliä

Kesällä on helppoa aloittaa juoksuharrastus. Jotta uusi harrastus olisi nautinnollista eikä pelkkää tuskaa, on syytä valita juoksukenkä huolella. Mikään ei syö juoksuinnostusta enemmän, kuin kipeytyvät jalat.

lenkkikengät
Jalat mittauslaitteessa
Laite näyttää jalan asennon.

Urheiluliikkeistä löytyy hyllymetreittäin eri merkkisiä ja mallisia lenkkitossuja. Tossujen valintaan kannattaa aina käyttää aikaa ja ammattilaisen apua. Useita eri malleja sovittamalla löytyy omaan jalkaan sopiva ja sitä tukeva tossu parhaiten.

Monista urheiluliikkeistä löytyy myös laite, jonka avulla saa apua juoksutossujen valintaan. Laite kuvaa jalan virheasennot.

- Palvelua käytetään paljon, kun halutaan löytää oikeanlaiset tossut, toteaa urheiluvälinemyyjä Jani Vaheristo Mikkelin Intersportista.

Lievä ylipronaatio, jossa nilkka kallistuu sisäänpäin, on hyvin yleistä. Eikä nilkan virheasento katso ikää, kaikenikäisillä on virheasentoja jaloissaan. Tuettu juoksutossu on ylipronaatioon oikea valinta.

Myös vammat voivat vaikuttaa nilkan asentoon. Ne saattavat muuttaa kävely- ja juoksutyylin askellusta, josta seuraa jalan virheasento.

Lenkkitossu valitaan aina ns. huonomman jalan mukaan.

Lähteet: YLE Etelä-Savo