1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keskiaikaiset markkinat

Matka keskiaikaan alkoi Turussa

Keskiaikaiset markkinat ovat jälleen vallanneet Turun Vanhan Suurtorin ympäristöineen. Vuoteen 1350 vievä tapahtuma jatkuu sunnuntaihin saakka.

Keskiaikaiset markkinat
Turun Keskiaikaiset markkinat
Turun Keskiaikaisilla markkinoilla suoritettiin terveystarkastuksia.YLE / Rami Kolehmainen

Vuonna 2010 Keskiaikaisilla markkinoilla vietetään juhlavuotta, sillä tapahtuma täyttää 15 vuotta.

Olennainen osa markkinoita on Käsityöläisten Työnäytösalue, jossa taitavat käsityöläiset esittävät keskiaikahenkisiä työmenetelmiään.

Yleisöllä on mahdollisuus seurata käsitöiden valmistusta ja nähdä seppämestarin työn touhussa ahjonsa ääressä, haistella muinaisoluen höyryjä ja koskettaa juuri parkittua nahkaa.

Turun museokeskus tarjoaa mahdollisuuden tutustua Pinellan arkeologisiin kaivauksiin Keskiaikaisten markkinoiden aikaan. Opastetuilla kierroksilla nähdään ja kuullaan minkälaista elämä on ollut Turussa vuosisatojen kuluessa

Ritari Bengt Birgerinpoika avasi markkinat

- Kunnioitettu isäntäni on tulossa seurueineen Turkuun. Olen tullut tarkistamaan tilannetta, oletteko valmiita ottamaan vastaan korkea-arvoisen vieraan. Ja tosiaan, minulle on vakuutettu, että on alkamassa varsinaiset ilon ja riemun markkinat!

Näin puhuu ritari Bengt Birgerinpoika, Suomen päämiehen Matias Kettilmundinpojan uskottu mies.

Hän on tullut kaupunkiin tarkastamaan, että kaikki on valmiina Keskiajan Turun avajaisiin.

Ja siltä todella vaikuttaa, sillä musikantit ja markkinanarrit ovat jo valmiina. Käsityöläiset esittelevät taidokkaita töitään. Turnajaisia on tiedossa ja onnenlantteja taotaan. Kokit ovat valmistaneet parhaat herkut ja suolaakin on riittävästi.

- Kaikki kansalaiset ikään ja varallisuuteen katsomatta, lähtekää mukaan juhlaan! Minulla Suomen päämiehen uskotulla ritarilla on kunnia julistaa Keskiajan Turku avatuksi!

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi