Mummokin chillaa vaikka ei tiedä sitä

Kesällä pikkupiknik hyvässä seurassa antaa oivalliset rahkeet chillailulle. Seremoniamestari houkutteli aikanaan rentoutumaan kesähitillään Chillaa meiä kanssa. Chillauksen asiantuntijaksi Seremoniamestari alias Matti Huhta osoittautuukin. Repussa kulkee kesällä vakiovarusteena viltti.

Viltit, huovat ja torkkupeitot
Matti Huhta istuu viltillä puistossa.
YLE / Mari Vesanummi

Matti Huhta kulkee heinäkuussa viltti repussa varmuuden vuoksi. Töiden päätteeksi tie vie usein Pyynikille chillailemaan.

- Pyynikki on maaginen paikka. Se on oivallinen esimerkiksi juuri tälle chillailulle.

Seremoniamestarin eli Matti Huhdan Chillaa meiä kanssa popularisoi termin vuosituhannen alussa. Kappale on Huhdan mielestä jopa liian reipasta kunnon chillailuun, sillä se on tanssittava ja nopeatempoinen.

Termiä on vaikea suomentaa tyhjentävästi, mutta Huhdan on helpompaa määritellä mitä chillaus ei ole.

- Ei ole tavoitteita eikä aikatauluja. Chillailu on oleilua, joka tähtää siihen että on mukavaa ja leppoisaa.

Suomalaisilla on Matti Huhdan mielestä vielä opittavaa chillailusta. Etelä-Eurooppa perustuu rentoon menoon, eikä siellä jäykistellä läpi arjen ja läpi vuoden. Silti yhteiskunta pyörii, vaikka ei pingoteta.

- Suomalaisten "raskaat työt ja raskaat huvit" kaipaa rinnalleen chillailua. Se ei ole synonyymi ryyppämiselle ja rällästämiselle, Huhta kertoo.

Vastakohta suorittamiselle

Leppoistaminen on ollut nouseva trendi jo jonkin aikaa. Downshifting on sen englanninkielinen termi.

- Minäkin teen nelipäiväistä viikkoa. Se vähentää tuloja, mutta lisää elämänlaatua, Matti Huhta sanoo.

"Downshiftaus" on sukua chillaukselle. Chillaus on vieläkin nuorisokieltä. Sana rantautui Suomeen 1990-luvun lopulla. Alunperin se otettiin amerikan englannin verbistä chill out, mikä merkitsee rentoutumista ja rauhoittumista.

Voiko sitten kuka tahansa chillata?

- Rentoutuminen ja retriitti on ehkä vanhemman väen vastine chillailulle. Mummokin voi kyllä chillata, vaikka ei ehkä tiedä sitä, Seremoniamestari hymyilee.

Lähteet: YLE Tampere / Mari Vesanummi