1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Japanin prinsessa vierailee Suomessa

Japanin prinsessa Takamado tutustuu suomalaiseen kulttuuriin ja koulutusjärjestelmään. Prinsessa tapaa myös presidentti Tarja Halosen.

Kotimaan uutiset
Japanin prinsessa Takamado Helsingin vierailulla

Prinsessa Takamado aloitti Suomen-matkansa Porvoosta, missä ohjelmassa oli mm. muassa Avantin Suvisoiton konsertti Porvoon Tuomiokirkossa.

Helsingissä prinsessa tutustuu mm. suomalaiseen yliopisto-opiskeluun sekä koulujärjestelmään. Myös suomalainen vanhustenhuolto kiinnostaa keisarillista vierasta. Prinsessa Takamado vierailee lisäksi Fiskarsissa ja Turussa.

Presidentti Halosen kanssa on tapaaminen ensi maanantaina. Sekä presidentti että prinsessa ovat Tokiossa toimivan Suomen Japanin-instituutin meneillään olevan tiedeohjelman suojelijoita.

Prinsessa Takamado on tutustunut Japanissa Sendain kaupungissa toimivaan vanhusten palveluihin erikoistuneeseen hyvinvointikeskukseen, joka on suunniteltu suomalaisen vanhustenhuoltomallin ja hyvinvointiteknologian pohjalta. Japanin väestö ikääntyy maailman nopeiten ja vanhusten hoito on polttava ongelma.

Näkyvä osallistuja

Prinsessa Takamado on japanilaisen teollisuusjohtajan tytär, joka on nuoruudessaan opiskellut ulkomailla. Avioiduttuaan vuonna 1984 keisarilliseen sukuun hän on onnistunut jatkamaan matkustamista ja aktiivista edustamista. Miehensä kanssa he matkustivat usein ulkomaille edustustehtävissä. Nykyisin prinsessa Takamado osallistuu itse vilkkaasti mm. erilaisiin hyväntekeväisyys- ja kulttuuritilaisuuksiin.

Prinsessa Takamadon edesmennyt puoliso, Prinssi Takamado, oli nykyisen keisari Akihiton serkku. Prinssi vieraili Suomessa vuonna 1990. Prinssi Takamado kuoli vuonna 2002 Tokiossa Kanadan-suurlähetystön squash-kentällä sydänkohtaukseen.

Tiukan kurin keisariperhe

Japanin keisarillinen perhe elää tiukasti hovitoimiston säätelemää elämää. Eniten rajoituksia on keisari Akihitolla ja keisarinna Michikolla sekä heidän pojillaan perheineen.

Kruununprinssi Naruhiton puoliso Masako on vuosikaudet ollut pois julkisuudesta masennuksen vuoksi. Syyksi on sanottu raskaita paineita ja rajoituksia, joita hovitoimisto on kruununprinsessalle asettanut. Hänen ulkomaanmatkailua rajoitettiin ja häneltä toivottiin tuloksetta poikalasta eli keisarillista perijää.

Japanin keisarijärjestelmä on maailman pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut monarkia. Keisarilla ei ole enää poliittista valtaa, vaan hän on valtakunnan muodollinen symboli. Legendan mukaan keisari Jimmu perusti Japanin keisarikunnan vuonna 660 e.aa.

Lähteet: YLE Uutiset / Liisa Karvinen

Lue seuraavaksi