Kleopatran kuolinsyystä saatiin uutta tietoa

Maailmanhistorian kuuluisin kuningatar Kleopatra ei kuollutkaan käärmeenpuremaan, väittävät saksalaistutkijat. Heidän mukaansa tosiasiat puhuvat legendaa vastaan.

Arkeologi laskeutumassa holviin, josta tutkijat toivovat löytävänsä Kleopatran haudan. Kuva: Reuters-TV

Egyptiläisen kobran myrkky aiheuttaa hitaan ja erittäin tuskallisen kuoleman, mutta muinaisissa teksteissä Kleopatran kuolema on kuvattu tuskattomaksi. Käärmeenpureman kyseenalaistaa myös se, että kahden palvelijattaren kerrotaan kuolleen yhdessä Kleopatran kanssa.

Tutkittuaan vanhoja lääketieteellisiä lähteitä, tutkijat Christoph Schäfer ja Dietrich Mebs päättelivät, että Kleopatran todennäköisin kuolinsyy oli kasveista uutettu myrkky eli oopiumin, myrkkykatkon ja ukonhatun sekoitus. Schäferin mukaan Kleopatran aikalaiset tunsivat sekoituksen ja tiesivät sen johtavan suhteellisen rauhalliseen kuolemaan muutamassa tunnissa. Todisteeksi he löysivät Egyptistä myös papyruksen, jossa jopa kerrottiin Kleopatran kokeilleen kasveista saatuja myrkkyjä.

Yhdysvaltalainen muinaisten myrkkykasvien tutkija Alain Touwaide on kahtalaista mieltä Schäferin ja Mebsin väitteistä. Oopium, myrkkykatko ja ukonhattu olisivat hänen mukaansa kyllä olleet mitä oivaltavin itsemurhakeino, mutta hän on eri mieltä siitä, että kasveista tehdyt myrkkysekoitukset olisivat Kleopatran Egyptissä olleet tavallisia.

Niin ikään Kleopatran kuolemaa tutkinut yhdysvaltalainen historioitsija Adrianne Mayor arvelee, että myrkkyteoriassa on perää, mutta hän uskoo silti, että myös tarina käärmeestä on totta. Hänen käsityksensä mukaan Kleopatra otti ensin oopiumia turruttaakseen itsensä ja painoi sitten käärmeen povelleen.

Kleopatran hauta ratkaisisi kiistat

Kleopatra teki itsemurhan vuonna 30 ennen ajanlaskumme alkua, kun hänen roomalainen rakastajansa, keisarin asemaa tavoitellut Marcus Antonius oli päättänyt omat päivänsä hävittyään taistelun vallasta. Kleopatran oletetaan valinneen mieluummin kuoleman kuin alistumisen voittajan sotaorjaksi. Tuosta voittajasta tuli sittemmin keisari Augustus.

Kleopatran elämä ja kuolema eivät ole koskaan lakanneet tuottamasta uusia teorioita. Alain Touwaiden mukaan kuolinsyystä tuskin saadaan todella selville, ellei Kleopatran hautaa löydetä.

Se puolestaan ei ole mahdotonta: egyptiläiset arkeologit kertoivat toissa keväänä löytäneensä merkkejä siitä, että Kleopatra ja Marcus Antonius lepäävät Taposiris Magnan temppelin lähistöllä Välimeren rannikolla. Alueella ovat meneillään mittavat kaivaukset.

Schäferin ja Mebsin teoriasta kertoo Discovery News (siirryt toiseen palveluun).