Ystävykset Rautavaara ja Ichiyanagi kohtaavat Suvisoitossa

Japanilainen musiikki on tänä vuonna Porvoon Suvisoiton pääteema. Keskiviikkona alkaneelle festivaalille saapuu kolme Japanin merkittävimpiin lukeutuvaa nykysäveltäjää.

kulttuuri
Kapellimestari Yasuo Shinozaki ja säveltäjä Toshi Ichiyanagi.Heikki Tuuli

Suvisoiton päävieras on 76-vuotias Toshi Ichiyanagi. Kotimaassaan legendaksi noussut säveltäjä asui 1950-luvulla New Yorkissa, oli naimisissa Yoko Onon kanssa ja ystävystyi Einojuhani Rautavaaran kanssa. Porvoon Suvisoitossa Rautavaaraa ja Ichiyanagia kuullaan rinnakkain kolmessa konsertissa.

Juuri Ichiyanagin ja Rautavaaran ystävyys on Suvisoiton tämän kesän lähtökohta, ohjelmiston suunnitellut sellotaiteilija Seppo Kimanen kertoo.

– Molemmilla on ollut erilaisia kausia, mutta nyt he ovat tunnustettuja mestareita. Heillä on eroavaisuuksia, mutta myös yhteneväisyyksiä ajattelussaan ja musiikissaan, Kimanen sanoo.

Suvisoiton ohjelma sisältää 11 Ichiyanagin sävellystä.

Japanin musiikki on luovassa murroksessa

Tokiossa asuva Seppo Kimanen halusi tuoda Porvooseen japanilaista musiikkia, koska sitä tunnetaan Suomessa huonosti.

– Japanilainen musiikki on voimakkaassa luovassa tilassa tällä hetkellä. Nuoret muusikot ovat onnistuneet yhdistämään Aasian perinteistä estetiikkaa länsimaiseen musiikkiin. Japanissa syntyy tällä hetkellä valtavasti mielenkiintoista musiikkia, Kimanen sanoo.

Japanista Porvooseen ovat saapuneet myös pianisti-säveltäjä Ichiro Nodaira ja nuoremman polven säveltäjä Masakazu Natsuda. Avantissa ei ole aikaisemmin esitetty japanilaista musiikkia.

Japanilaisten lisäksi festivaalilla kuullaan muun muassa Beethovenia ja Schubertia. Keskiviikkona alkanut Porvoon Suvisoitto kestää sunnuntaihin saakka.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Kaisa Alenius