Olli Heinonen siirtyy IAEA:sta Harvardin yliopistoon

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n apulaispääjohtajan tehtävästä eroava Olli Heinonen siirtyy yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston palvelukseen.

Ulkomaat

Heinonen aloittaa syksyllä yliopiston kansainvälisiin asioihin keskittyvän Belfer Centerin asiantuntijana. Keskuksen johtaja Graham Allison sanoo olevansa innoissaan Heinosen liittymisestä keskuksen tunnettujen ydinaseasiantuntijoiden joukkoon. Allisonin mukaan Heinonen on ydinasetutkinnan epävirallinen Sherlock Holmes.

- Yksikään henkilö Iranin ulkopuolella ei tiedä yhtä paljon Iranin ydinohjelmasta ja uskon, että Olli tulee näyttelemään keskeistä osaa keskuksen Iranin ydinohjelman analyysissä osana laajempaa pyrkimystä taistella ydinuhkaa vastaan, sanoo keskuksen johtaja Graham Allison.

Olli Heinonen on vastannut IAEA:ssa viime vuosina Iranin ja Syyrian kiistanalaisten ydinohjelmien tarkastuksista. Hän muun muassa osoitti toissa vuonna, että Iranin uraanin rikastamishankkeet, räjähdetestit ja ohjusten kehittely liittyvät yhteen. Nykyisessä tehtävässään hän on toiminut vuodesta 2005.

Lähteet: YLE Uutiset, AP