Ken on heistä kaikkein kaunein?

Kolin kansallispuistossa Lieksassa on käynnissä lehmien missikilpailu. Miss Lehmä -kisassa valitaan kaunein lehmä yhdeksän hiehokandidaatin joukosta. Missiehdokkaat edustavat kaikkia kolmea suomalaista alkuperäiskarjarotua.

lehmät
Kyyttöhieho kirmaa niityllä.
YLE

Mukana on ruskeavalkoisia itäsuomalaisia kyyttöjä, valkoisia lapinlehmiä sekä ruskeita länsisuomalaisia. Kilpailun järjestää Metsähallitus.

Kyytöllä hyvä juusto-ominaisuus

Metsähallituksen suunnittelijan Tiina Hakkaraisen mukaan kilpailun tarkoituksena on saada näkyvyyttä alkuperäiskarjaroduille, jotka uhkaavat jäädä jalostettujen lajitovereidensa jalkoihin. Tavoitteena on myös opettaa ihmiset erottamaan suomenkarjalehmät toisistaan.

Hakkarainen kehuu, että suomenkarjalehmät ovat terveitä, sporttisia ja iloisia tyyppejä. Lisäksi ne ovat hyviä luonnonhoitajia ja kyytön maidosta saa erinomaista juustoa.

Missiehdokkaiden persoonat puntarissa

Missikandidaatit kuuluvat tuupovaaralaisen Esa Jolkkosen 70-päiseen alkuperäislypsykarjaan, joka kesän ajan laiduntaa Ollilan perinnepihalla Kolin kansallispuistossa.

- Täällä voi tutustua lehmien luonteisiin. Misseillähän on tärkeää, että on muitakin avuja kuin ulkonäkö, Hakkarainen muistuttaa.

Kauneinta lehmää voi äänestää Ilta-Sanomien nettisivujen kautta 16. heinäkuuta asti. Miss Lehmä kruunataan kukkaseppeleellä Kolin retkiviikoilla 17. heinäkuuta. Äänestäjien kesken arvotaan mökkiloma Kolilla.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala