Suomen rakennusteollisuus odottaa ydinvoimaurakoita

Rakennusteollisuus luottaa uusien ydinvoimalahankkeiden tuovan merkittäviä tilauksia kotimaisille yrityksille. Suomalaisyritykset pärjäävät tarjouskilpailuissa, jos ne saavat riittävästi aikaa suunnitteluun. Osassa yrityksiä kilpailuvalttina on rakenteilla olevasta laitosyksiköstä saadut kokemukset.

talous
Olkiluoto 3 -voimalan työmaa.
YLE

Rakennusteollisuuden etujärjestössä eduskunnan päätöstä hyväksyä kahden uuden ydinvoimalan rakentaminen pidetään myönteisenä asiana. Järjestö uskoo hankkeiden tuovan töitä suomalaisille yrityksille.

- Olkiluoto kolmosessa kotimaisuusaste on jäänyt oletettua alhaisemmaksi. Se johtunee siitä, että riittävästi suunnitteluaikaa ei ollut, ja nyt se on tämän tulevan prosessin aikana mahdollisuus korjata, muistuttaa Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti.

Osalle yrityksiä Olkiluoto kolmosesta saadut kokemukset ovat vahva valtti uusista töistä kilpailtaessa.

Muun muassa betonirakentamisessa tarvittavia kiinnityslevyjä Lahdessa valmistavan Peikko Finlandin Olkiluoto kolmosen tilausten arvo kohosi 34 miljoonaan euroon. 99 prosenttia tilatuista töistä on jo tehty.

Laatuvaatimukset olivat omaa luokkaansa.

- Se oli erittäin pikkutarkkaa, kaikki piti puhdistaa erittäin hyvin, ja ei minkäänlaisia hitsausroiskeita saanut jäädä, kertoo kiinnityslevyjä käytännössä valmistanut hitsausoperaattori Miikka Vestman.

Ydinvoimalaan liittyvien tilausten ollessa kiivaimmillaan Peikko Finlandin henkilökuntamäärä Suomessa oli vuokratyöntekijöineen yli 400. Nyt yhtiön palveluksessa on Suomessa 225 henkilöä. Ulkomaan yksiköt mukaan lukien henkilöstömäärä on noin 700.

Yhtiössä odotetaan seuraavien ydinvoimalahankkeiden toimittajien valintaa.

- Positiiviset kokemukset Olkiluoto kolmosesta ruokkii sitä, että olemme kiinnostuneita olemaan mukana myös näissä tulevissa projekteissa, sanoo Peikko Finlandin toimitusjohtaja Mikko Kuusilehto.

Joka tapauksessa, Peikko Finlandille kokemukset ydinvoimalarakentamisesta ovat avanneet uusia ovia.

- Ollaan saatu jalansijaa myös Euroopassa olevissa muissa voimalaitosprojekteissa, Kuusilehto vahvistaa.

Lähteet: YLE Uutiset / Jarmo Olavi Koponen