Asuntomessuilla tutkitaan asumisterveyttä

Asumisterveydestä on lyhyessä ajassa tullut osa uusien asuntojen suunnittelua. Teema näkyy esimerkiksi tulevilla Kuopion asuntomessuilla, jossa joka kolmanteen messutaloon on rakennettu erityinen sisäilman seurantajärjestelmä.

Kotimaa
Aki Partanen
Aki Partanen esittelee messutaloon rakennettua mittaustekniikkaa.YLE

Kuopion asuntomessualueella käy näinä päivinä vilske, sillä messualueen portit avataan yleisölle jo heinäkuun puolivälissä, eikä kaikki ole ihan vielä valmista. Osa taloista odottaa kuitenkin jo kävijöitä, ja myös tutkijat odottavat tulevia asukkaita.

Alueella toimii kaksi omaa sääasemaa ja lähes joka kolmanteen messualueen taloista on asennettu mittaustekniikkaa. Kyseessä on Kuopio Innovationin koordinoima Asumisen terveellisyys- ja turvallisuushanke (TERTU), jossa huomion kohteena on se, millaista ilmaa asunnossa hengitetään.

- Me vietämme noin 90 prosenttia ajastamme sisätiloissa ja sen vuoksi sisäilman laatu on tärkeä ja olennainen asia, perustelee hanketta Kuopio Innovation Oy:n projektipäällikkönä toimiva Teija Meklin.

Huomiota ei hänen mielestään pitäisikään enää kiinnittää pelkästään kauniiseen sisustukseen ja keittiökaappien väriin.

- Hyvinvoinnin ja terveyden kannalta rakennuksessa olevilla olosuhteilla on paljon keskeisempi merkitys.

Asukkaat osa tutkimusta

Tutkimuksessa mukana olevissa messuasunnoissa on mittausantureita, joiden avulla Itä-Suomen yliopiston tutkijat saavat reaaliaikaista tietoa mm. asuntojen ilman lämpötilasta, kosteudesta ja hiilidioksidista. Samalla tavalla tutkijoiden tietoon tulevat myös asunnon veden-, sähkön- ja lämmönkulutus.

Projektipäällikkö Meklinin mukaan tutkimus on otettu jo alusta alkaen hyvin vastaan, ja esimerkiksi tutkimustaloihin on ollut helppo löytää asukkaita, jotka ovat kiinnostuneita omista asumisolosuhteistaan.

Yksi tutkimustaloista on Parha-talo, jonka valmistaja ei usko, että tulevia asukkaita valvoisi se kuuluisa isoveli.

- Tällähän vain parannetaan käyttäjän sisäilman laadun seurantaa, jolloin asukas pystyy tietämään asuvansa terveellisessä ja turvallisessa talossa, naurahtaa Parha Oy:n toimitusjohtaja Aki Partanen.

Asukkaiden mielenrauhaa lievittänee myös se, että uuden tekniikan ansiosta moni messutalo on energian kulutukseltaan varsin edullinen. Yksi esimerkki on Partasen rakennuttama messutalo, joka lämpiää pääosin aurinkotyhjiöputkilla ja takassa olevalla vesikierrolla.

- Takkaa lämmitettäessä pumput käynnistyvät ja vievät takan sisällä lämpiävän veden varaajalle, josta se jaetaan lattialämmitysjärjestelmään. Näin saadaan säästettyä noin puolet lämmitysenergiatarpeesta, mikä näkyy tietysti myös sähkölaskussa.

Mielimaisema omaan ikkunaan

Asukkaiden mielenterveyttä on omiaan lisäämään myös messuille tuleva keksintö: ikkunana toimiva litteä näyttö, johon saa mieleisensä maiseman. Kuva tulee ulkona olevasta kamerasta, jonka mikrofoni tallentaa mahdollisen linnunlaulun kuulumaan tuuletusikkunoiksi naamioiduista huippukaiuttimista.

Uudenlaisen ikkunan on kehitellyt mm. savustuspussista mainetta niittänyt Tapani Tirkkonen, joka uskoo tällaiselle "virtuaali-ikkunalle" olevan runsaasti käyttöä. Oikeaa ikkunaa kun ei aina voi saada haluamalleen seinälle.

- On tutkittu, että jos potilailla olisi sairaalassa huoneessa ikkunat, joista näkyisi ulos luontoon ja joista kuuluisi luonnon ääniä, niin paraneminen tapahtuisi 1-2 päivää nopeammin, hän muistuttaa.

Kuopion asuntomessut aukeavat yleisölle 15. heinäkuuta.

Lähteet: YLE Uutiset / Pekka Niiranen