1. yle.fi
  2. Uutiset

Rahtialus onnistui vihdoin telakoitumaan avaruusasemalle

Miehittämättömän rahtialuksen telakoituminen kansainväliseen avaruusasemaan on onnistunut. Perjantaina tehty edellinen yritys epäonnistui, kun radiolinkkiyhteys alusten välillä katkesi.

Ulkomaat
Näkymä Progress-rahtialuksen kameroista
Reuters-TV

Progress-aluksen automaattinen telakoituminen on onnistunut, kertoivat venäläisviranomaiset sunnuntai-iltana Suomen aikaa. Aluksen kiertorataan tehtiin lauantaina kaksi korjausta ja alus ohjelmoitiin uudestaan.

Progressin oli määrä telakoitua kansainväliseen avaruusasemaan perjantai-iltana. Venäjän viranomaiset kertoivat myöhemmin, että automaattisen telakoitumisen epäonnistuminen johtui ohjelmistovirheestä, joka korjattiin saman tien. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoi syyksi radiolinkkiyhteyden katkeamisen.

Avaruuskeskuksen mukaan kyse ei ollut hätätilanteesta, eikä avaruusaseman miehistö ollut missään vaiheessa vaarassa.

Kun automaattinen telakoituminen ei toimi, rahtialus voidaan kytkeä avaruusasemaan myös käsiohjauksella. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan tämäkin epäonnistui, koska ohjauksesta vastanneet kosmonautit ovat ensikertalaisia eikä heillä ole tarpeeksi kokemusta käsiohjauksesta.

Progress M-06M-rahtialuksen lastina on 2,6 tonnia ruokaa, vettä, polttoainetta ja erilaista välineistöä. Se laukaistiin matkaan Baikonurin avaruuskeskuksesta 30. kesäkuuta.

Kansainvälinen avaruusasema kiertää maapalloa noin 360 kilometrin korkeudessa. Asemalla on ollut vähintään kahden hengen miehistö vuosikymmenen ajan. Tällä hetkellä miehistönä on kolme venäläistä ja kolme yhdysvaltalaista.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi