1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lihateollisuus: Teollisesti suolatussa lihassa suolaa tarvitaan vähemmän

Raakalihavalmisteisiin ruiskutettavat lisäaineet parantavat lihan mureutta ja vähentävät suolan tarvetta, toteaa Lihateollisuuden tutkimuskeskuksen lihateollisuusopiston rehtori Markus Yli-Hemminki. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja lihanvalmistajat ovat eri mieltä siitä, pitääkö lihapakkauksessa erikseen mainita, jos tuote on raakalihavalmiste.

Kotimaan uutiset
Lihaa paketissa
Yle

Raakalihavalmiste eroaa käsittelemättömästä tuorelihasta siinä, että siihen on lisätty suolaa, mausteita, lisäaineita tai muita elintarvikkeita. Pelkästään pakkausta ja sen sisältöä arvioimalla kuluttajan on kuitenkin vaikea tunnistaa, onko tuote sataprosenttista lihaa vai raakalihavalmiste.

Raakalihavalmisteen tunnistaa parhaiten ainesluettelosta, jossa esimerkiksi broilerin lihapitoisuus saattaa olla 80 prosenttia. Lihanvalmistajat vastustavat Eviran vaatimusta lisätä pakkausmerkintöihin sanaa ”raakalihavalmiste”.

Lihateollisuusopiston rehtori Markus Yli-Hemminkin mukaan teollisesti valmiiksi suolattu raakalihavalmiste on kuitenkin hyvän makuinen tuote.

- Käsittelemättömään lihaan lisätään kotona kuitenkin aina suolaa. Kun tuote on teollisesti valmiiksi suolattu, päästään lihassa pienempään suolapitoisuuteen niin, että lihaan saadaan kuitenkin suolan maku.

Raakalihavalmisteissa on veden ja suolan lisänä usein stabilointiaineina polyfosfaatteja E450 ja E451.

- Näillä lihaan saadaan mureutta eli murea rakenne. Kun liha suolataan teollisesti oikein, niin veden, suolan ja fosfaattien pitäisi pysyä tuotteessa myös sen käsittelyn aikana, Yli-Hemminki toteaa.

Yli-Hemminkin mukaan käsittelemätön liha ja raakalihavalmisteet ovat lähinnä rinnakkaisia tuotteita, joista kuluttaja voi valita mieleisensä.

Lihateollisuuden tutkimuskeskus LTK osuuskunnan ja Lihateollisuusopiston omistavat Atria Oyj, HKScan Oyj sekä Järvi-Suomen Portti Osuuskunta.

Lähteet: YLE Uutiset / Marcus Ziemann

Lue seuraavaksi