Bronislaw Komorowski - radikaalista sillanrakentajaksi

Bronislaw Komorowskin tie Puolan johtoon on ollut pitkä ja kivinen. Hallitusta vastustavasta nuoresta demokratia-aktivistista tuli sittemmin ministeri, puhemies ja maan presidentti.

Ulkomaat
Bronislaw KomorowskiJacek Turczyk / EPA

Bronislaw Maria Komorowski syntyi 4. kesäkuuta Obroniki Slaskiessa Etelä-Puolassa. Hänen vanhempansa oli karkotettu nykyisen Liettuan alueelta toisen maailmansodan jälkeen. Komorowski varttui Varsovan työläiskortteleissa ja opiskeli historiaa yliopistossa.

Opiskelija-aikoinaan Komorowski vastusti aktiivisesti Puolan kommunistihallintoa. Hän koki tulikasteensa vuoden 1968 opiskelijamielenosoituksissa.

- Opin tuolloin kaiken poliisin pampuista ja niiden käyttötavoista, hän on myöhemmin kuvaillut.

Komorowski vastusti vuoden 1989 neuvotteluja Puolan solidaarisuusliikkeen ja kommunistien välillä ja istui kuukauden mittaisen vankilatuomion. Hän boikotoi vuoden 1989 vaaleja, vaikka ne johtivat lopulta kommunistihallinnon luhistumiseen.

Muutamaa kuukautta myöhemmin hän aloitti maan ensimmäisen ei-kommunistisen pääministerin, Tadeusz Mazowiezkin avustajana.

- Hän antoi minulle mahdollisuuden muuttua radikaalista neuvottelijaksi, Komorowski on sanonut.

1990-luvulla Komorowski työskenteli apulaispuolustusministerinä, ja nousi puolustusministeriksi 2000-luvun alussa. Hän on pääministeri Donald Tuskin Kansalaisfoorumi-puolueen jäsen ja toimi parlamentin puhemiehenä vuodesta 2007 lähtien.

Komorowskista tuli Puolan väliaikainen johtaja, kun presidentti Lech Kaczynski kuoli huhtikuussa lentoturmassa Venäjällä.

Komorowski nousi maan korkeimpaan virkaan heinäkuun presidentinvaaleissa vastaehdokas Jaroslaw Kaczynskin tunnustettua tappionsa.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset