Komorowski julistautui voittajaksi Puolan presidentinvaaleissa

Puolaa hallitsevan liberaalipuolueen ehdokas Bronislaw Komorowski on voittamassa Puolan presidentinvaalit. Puolan television mukaan oppositiojohtaja Jaroslaw Kaczynski jäi niukasti tappiolle toisella kierroksella. Kaczynski onnitteli Komorowskia pian alustavien tulosten selvittyä.

Ulkomaat
Hallitsevan liberaalipuolueen ehdokas Bronislaw Komorowskin ovensuukyselyissä saamaa äänimäärää juhlittiin puolueen vaalivalvojaisissa.TVP

- Tämä on Puolan demokratian voitto. Avaamme pienen pullon shampanjaa tänään ja suuren pullon huomenna, Komorowski sanoi kannattajilleen pitämässään voittopuheessa tuloksen selvittyä. Virallinen vaalitulos varmistuu huomenna maanantaina.

Äänestys loppui iltakahdeksalta paikallista aikaa, ja ensimmäiset ennusteet saatiin heti äänestyksen päätyttyä. Äänestysprosentti oli 56,2.

- Teen kuten hyviin tapoihin kuuluu ja onnittelen voittajaa, Kaczynski sanoi tuloksen selvittyä.

Puola joutui järjestämään ennenaikaiset vaalit presidentti Lech Kaczynskin kuoltua huhtikuussa lentoturmassa Venäjällä. Kaczynskit olivat kaksoisveljiä.

58-vuotias Komorowski oli Puolan parlamentin puhemies onnettomuuden sattuessa. Hän on hoitanut presidentin virkaa onnettomuuden jälkeen.

Ensimmäisellä äänestyskierroksella Komorowski sai 41,5 prosenttia äänistä ja Kaczynski 36,5 prosenttia.

Molemmat ehdokkaat ovat poliittiselta kannaltaan konservatiiveja, mutta heidän näkemyksensä markkinataloudesta, maan EU-politiikasta ja Puolan paikasta maailmassa ovat lähes päinvastaiset.

Komorowskin tärkein tukija on pääministeri Donald Tusk, jonka mielestä Kaczynski on holtiton populisti.

Lähteet: Reuters, AFP, Itar-Tass