1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastusliivit

Laita pelastusliivit päälle säällä kuin säällä

Pelastusliivit ovat elintärkeä ostos veneilijälle. Halvimmat liivit voi saada noin kolmellakymmenellä eurolla, kun taas kalliimmista saa pulittaa jopa satoja euroja. Hinnalla ei kuitenkaan ole väliä, jos vain pelastusliivit ovat hyväksyttyjä. Joka tapauksessa sijoitus kannattaa: yhdet liivit kestävät parhaimmillaan eliniän ja ennen kaikkea pelastavat hengen.

Kuva: Yle / Karoliina Kantola

Etenkin lasten pelastusliivit täytyy olla oikean kokoiset.

- Lapsille ei kannata ostaa pelastusliivejä kasvunvaralla, neuvoo Merimarina-liikkeen Saija Meriläinen.

Uimataitoisille aikuisille tarkoitetut kelluntaliivit ovat suosittuja, sillä ne eivät ole niin isoja kuin perinteiset pelastusliivit. Ne eivät kuitenkaan käännä hädässä olevaa henkilöä. Myös imatäytteiset paukkuliivit ovat etenkin aurinkoisella säällä mukavampia käyttää. Niissä henkilö kääntyy oikein päin eli siten, että henkilön kasvot osoittavat taivasta kohden.

- Niitä ihmiset tulevat helpommin käyttäneeksi. Ainakin toivon niin.

Meriläinen kertoo, että ihmiset ovat nykyään hyvin tietoisia pelastusliivien tarpeellisuudesta. Hän muistuttaa, että pelastusliivit ovat pakollisia. Mikäli veneestä ei löydy pelastusliivejä jokaiselle veneilijälle, virkavalta voi puuttua asiaan varoituksella tai sakoilla.

Myös koiralle pelastusliivit

Purjehtija Timo Lingren ei käytä aina pelastusliivejä, vaikka tietää, että pitäisi.

- Jos on tyyntä ja aurinkoista, en millään viitsi laittaa. Lapsilla on tietenkin aina liivit päällä.

Purjeveneeltään tulleen Hannu Salmisen perheessä jokainen käyttää pelastusliivejä.

- Pelastusliivit ovat ehdottomasti päällä, myös koiralla. Lapsilla on tukevammat pelastusliivit, ja meillä aikuisilla käyttö riippuu vähän säästä. Kevyemmät liivit hyvällä ilmalla ja tukevammat liivit myrskyisällä säällä.