Pekka Laasosen perintö houkuttaa jo

Mikkelin Teatterin johtajan pestin vapautuminen ensi keväänä on saanut liikettä teatteriväkeen. Mikkelin Teatterin kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Markku Turkia kertoo muutamien kiinnostuneiden ilmoittaneen jo halukkuutensa Mikkelin teatterin johtoon.

teatteritaide
Mikkelin Teatterin valokyltti.
YLE / Timo Ikonen

Mikkelin Teatterin johtajalta vaaditaan varsin moniulotteinen osaamispaletti. Turkian mukaan johtajaksi etsitään ihmistä, joka hallitsee taiteen, talouden, henkilöstöjohtamisen ja markkinoinnin.

- Johtajan pitää osata arvioida mitkä näytelmät vetävät väkeä ja millainen kokonaisuus toimii. Pitää osata tehdä hyvä taiteellinen strategia. Toisaalta talouskin pitää hallita, ja johtaja on teatterin markkinoinnin kärki, summaa Turkia.

- Teatterin henkilöstön johtaminen vaatii myös tietynlaista osaamista, koska henkilökunnassa on niin erilaisia ammattiryhmiä lavastajista ja puvustajista suuriin taiteilijoihin. Johtajan täytyy hallita työkalut vasarasta inspiraatioon.

Vaihtuvuus normaalia

Turkian mukaan Mikkelin Teatterin nykyisen johtajan Pekka Laasosen lähtöön ei liity dramatiikkaa, vaan uusien haasteiden etsiminen on alalla työskenteleville tyypillistä.

- Vajaat kymmenen vuotta taitaa olla ennätys Mikkelin teatterin johdossa eli uusien näköalojen hakeminen on alalla tavallista. Itse pääsen valitsemaan nyt jo kuudetta kertaa teatterin johtajaa Mikkeliin, Turkia kertoo.

Uusi johtaja löytynee

Turkia uskoo, ettei uuden teatterijohtajan löytäminen ole vaikeaa. Mikkelin Teatteri on hyvässä maineessa, työilmapiiriongelmia ei ole ja katsojamäärät sekä talousluvut ovat samassa sarjassa painiviin teattereihin nähden erinomaiset. Turkia on jo saanut muutamia puheluita tehtävästä kiinnostuneilta.

- Sana kiertää nopeasti, ja rekrytointiprosessi alkaakin niin sanotulla headhunttaamisella. Ihmisten erilaiset meriitit kiertävät nyt epävirallisesti. Virallinen rekrytointi käynnistetään syksyllä ja tarkoitus on, että uusi johtaja on valittu vuoden vaihteeseen mennessä.

Lähteet: YLE Etelä-Savo