Poliisi: Pride-kaasuisku tarkkaan suunniteltu

Lauantaina Helsingissä tehty homovastainen kaasuisku vaikuttaa erittäin suunnitellulta. Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustaneeseen Pride-kulkueeseen suihkutettiin muun muassa pippurisumutetta.

Kotimaa
Pride-kulkue
Yle

Sumutetta levisi kulkueen osanottajien lisäksi myös yleisön joukkoon. Kaasuiskussa on yli kolmekymmentä asianosaista. Asianosaiset eivät ole saaneet poliisin mukaan vakavia vammoja.

Poliisi pidätti eilen kolme parikymppistä miestä pahoinpitelystä epäiltynä. Lisäksi poliisi etsii 2 - 5 henkiöä epäiltynä iskusta.

Asiaa tutkivan Helsingin poliisin Kari Aaltion mukaan isku vaikuttaa tarkaan suunnitellulta.

- Ensin tekijät levittävät kulkueen ylle savua. Tämän jälkeen he kiersivät korttelin ja iskivät kulkueen kimppuun kaasusumutteilla. Kaasusumutteet sisälsivät ainakin kahta erilaista kaasua. Iskun tekijät olivat pukeutuneet mustiin vaatteisiin, sanoo Aaltio.

Tapahtumasarja eteni nopeasti, jonka vuoksi kaikkia iskusta epäiltyjä ei ole saatu kiinni. He olivat tulleet seuraamaan kulkuetta Helsingin ulkopuolelta ja ovat suomalaisia. Epäiltyjen kuulumista johonkin erityiseen ryhmittymään tutkitaan.

Epäilty rikos täyttää myös niin sanotun viharikoksen tunnusmerkit. Viharikoksilla tarkoitetaan tekoja, joiden motiivina on muun muassa vihamielisyys uhrin edustamaa ryhmää kohtaan.

Epäillyt ovat pidätettyinä ainakin tiistaihin, jolloin on päätettävä heidän vangitsemisestaan tai päästämisestään vapaaksi.

Epäillyt ovat kiistäneet teot.

Lähteet: YLE Uutiset