1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Taantuma jätti festarit rauhaan

Alkukesän suuret festivaalit ovat saavuttaneet ja jopa ylittäneet kävijätavoitteensa. Vielä keväällä järjestäjät pelkäsivät taantuman vähentävän kävijöitä.

Kuva: Oskari Pölhö / Yle

Sunnuntaina päättynyt metallimusiikin Tuska-festivaali siirtyy ensi vuonna Helsingin Kaisaniemestä väljemmälle paikalle Suvilahteen, mutta muutolla ei varsinaisesti tavoitella kasvua.

-Me saatiin bändeiltä viestejä, että älkää kasvako liian suureksi. Tää on niin sanottu pieni festivaali ja kyllä me tiedetään, että se on tavallaan meidän vahvuus, kertoo tuottaja Niklas Nuppola.

Loppuunmyydyssä Tuskassa kävi viikonvaihteessa yhteensä 33 000 ihmistä. Nuppolan mukaan Suvilahti tarjoaa nykyistä paremmat puitteet, mutta muuten suunnitelmat ovat auki.

-Ei meillä silleen ole dollarin kuvat silmissä, että halutaan kasvaa Suomen suurimmaksi festivaaliksi.

Festivaaleilla on ennakkoarvioista huolimatta imua

Myös sunnuntaina päättyneen Järvenpään Puistobluesin ainoan maksullisen keikan 12 000 lippua myytiin loppuun. Kaikkiaan Puistoblues veti viiden päivän aikana noin 130 000 vierasta. Myös muut alkukesällä järjestetyt musiikkifestivaalit ovat yltäneet kävijätavoitteisiinsa ja jopa niiden yli. Provinssirockissa vieraili 62 000 ihmistä ja suurimmat juhannusfestivaalit Himoksella sekä Kalajoella keräsivät molemmat yli 40 000 juhlijaa.

Vielä keväällä festivaalijärjestäjät uumoilivat nuorten huonontuneen ostovoiman ja kasvavan työttömyyden karsivat kävijöitä. Myös entistä tiukemman kilpailun arvioitiin syövän tuloksesta, mutta ilmoitettujen kävijämäärien perusteella huoli on osoittautumassa aiheettomaksi.

Laskentatapa saattaa hämätä

Päättyneeltä Roskilden festivaalilta tavoitetun promoottori Hanna Backändan mukaan ilmoitettuihin lukuihin on kuitenkin suhdauduttava varauksella.

-Jos joku vaikka ostaa kolmipäiväiselle festivaalille kaikille kolmelle päivälle, niin se lasketaan, että hän on kävijänä perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Muualla Euroopassa, muun muassa täällä Roskildessa, neljän päivän lipun ostajat lasketaan yhdeksi asiakkaaksi, eikä kolmeksi asiakkaaksi.