1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkki uhkaa katkaista suhteet Israeliin

Turkki uhkaa katkaista kaikki diplomaattisuhteensa Israeliin, jos maa ei pyydä anteeksi Gazan avustuslaivueeseen tehtyä iskua. Israelin ulkoministeri kommentoi vaatimukseen tuoreeltaan, ettei tapahtunutta ole aikomustakaan pahoitella.

Ulkomaat

Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoo turkkilaislehti Hürriyetin haastattelussa Turkin katkaisevan suhteet, jos Israel ei pyydä anteeksi iskua laivuetta vastaan ja maksa korvauksia iskussa kuolleiden turkkilaisten omaisille.

Davutoglun mukaan Israelin täytyy joko pyytää iskua anteeksi tai sallia puolueeton kansainvälinen tutkinta tapahtuneesta.

- Israelilaisilla on kolme vaihtoehtoa. He voivat esittää anteeksipyynnön tai hyväksyä kansainvälisen puolueettoman tutkinnan ja sen johtopäätökset. Muuten meidän diplomattisuhteemme katkeavat, Davutoglu sanoi turkkilaislehdessä.

Israelin ulkoministeri ei kuitenkaan tullut vaatimuksissa vastaan:

- Meillä ei ole mitään aikomusta pyytää anteeksi, ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi lehdistölle maanantaina Latvian-vierailullaan.

Israel hyökkäsi toukokuun lopussa Gazaan matkalla olleille avustuslaivoille estääkseen niiden pääsemisen määränpäähänsä. Ainakin yhdeksän turkkilaista aktivistia kuoli.

Iskun jälkeen Turkki on kutsunut suurlähettiläänsä Israelista ja kieltänyt Israelin sotilaskoneita lentämästä Turkin ilmatilassa. Viime viikolla Turkin ulkoministeriöstä kerrottiin, että Turkki ei aio nimittää uutta suurlähettilästä ennen Israelin anteeksipyyntöä.

Hürriyetin haastattelusta ei selviä, mitä ulkoministeri Davutoglu tarkkaan ottaen tarkoittaa diplomaattisuhteiden katkaisemisella. Davutoglu antoi haastattelun lehden toimittajalle lentokoneessa palatessaan vierailulta Kirgisiasta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi