Mullahit antavat ehkäisyneuvontaa Afganistanissa

Perhesuunnittelu on pääsemässä vauhtiin sodan runtelemassa Afganistanissa. Ehkäisyneuvolat toimivat yhteistyössä uskonnollisten johtajien kanssa. Maassa joka neljäs lapsi kuolee alle viisivuotiaana ja äitien menehtyminen synnytyksen jälkeen on tavallista.

Ulkomaat
Afganistanilaisäiti lastensa kanssa ehkäisyneuvonnassa.
Sitten Afganistaniin, missä perhesuunnittelu ottaa ensi askeliaan. Sodan runtelemassa maassa joka neljäs lapsi kuolee alle viisivuotiaana ja äitien menehtyminen synnytyksen jälkeen on tavallista. Toimittajamme vieraili Kabulin ensimmäisessä ehkäisyneuvolassa.

Kabulin ensimmäisellä ehkäisyklinikalla on tungosta heti aamutuimaan. Muiden mukana jonottaa 35-vuotias Shamahil, joka odottaa jo yhdeksättä lastaan. Aiemmin hän on joutunut selviytymään raskauksistaaan lähestulkoon yksin, mutta tällä kertaa hänen naapurustossaan toimiva lääkäri osasi antaa vinkin ehkäisyklinikasta. Shamahil sai lapsia jo Taliban-hallinnon aikaan, jolloin apua oli turha odottaa.

- Oli vain odotettava kotona. Minkäänlaista lääkärin apua ei ollut tarjolla. Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin mennä mullahin luokse, ja pyytää erikoisrukousta, Shamahil muistelee.

Pian synnyttävää Shamahilia huvittaa kysymys siitä, mikä olisi sopiva lapsimäärä, jos hän olisi nuorempi ja saisi valita.

- Jos olisin tiennyt miten paljon raskaudesta kärsii, en varmaan olisi halunnut yhtään lasta. Mutta ehkä kolme lasta olisi ollut sopiva määrä, hän hymyilee.

Lisääntymisterveys kertoo karusti yhteiskunnan tilasta. Afganistanissa joka neljäs lapsi kuolee alle viisivuotiaana. Myös äitien kuolleisuus on pahempi kuin missään muussa maassa. Tämän vuoksi ehkäisyklinikat tulevat tarpeeseen, ja tulokset näkyvät jo, sanoo Marie Stopes International järjestön klinikkaa johtava Farhad Javid.

- Laskemme että viime vuonna avullamme ehkäistiin 250 000 ei-toivottua raskautta. Lisäksi olemme auttaneet eri ministeriöitä muuttamaan toimintaansa naiset paremmin huomioivaan suuntaan, hän arvioi.

Perhesuunnittelua islamin näkökulmasta

Kabulin lisäksi Marie Stopesin ehkäisyklinikoita toimii viidessä Afganistanin kaupungissa. Neuvolapalveluiden lisäksi klinikalla voi jopa synnyttää. Järjestö on myös kouluttanut nelisentuhatta uskonnollista johtajaa kertomaan lisääntymisterveysasioista. Farhad Javid kertoo että uskonnollisten asioiden ministeriö on antanut toiminnalle tukensa.

- Olemme julkaisseet kirjan perhesuunnittelusta islamin näkökulmasta. Siinä sallitaan kaikki perhesuunnittelun menetelmät ja myös raskauden keskeytys.

Yhteistyö uskonnollisten johtajien kanssa on vaikuttanut todennäköisesti myös siihen, että klinikat ovat säästyneet ääriryhmien vihalta. Suomi on klinikoiden ainoa ulkopuolinen rahoittajamaa.

Jatkossa klinikoita aiotaan perustaa kaikkialle Afganistaniin ja myös jälkiehkäisy aiotaan tuoda tarjolle. Perinteisemmät menetelmät ovat jo saaneet suuren suosion.

Järjestö toi muutama vuosi sitten markkinoille Afganistanin ensimmäiset Rauha ja nautinto -merkkiset kondomit. Nyt niitä myydään jo kaksi miljoonaa kappaletta vuodessa. Klinikan johtaja Farhad Javid kertoo, että yleensä miehet ujostelevat kondomien ostoa ja lähettävät vaimonsa asioimaan apteekkiin.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen