Hitchcockin mykkäfilmejä pelastetaan ajan hampaista

Britannia filmi-instituutti BFI n pyytänyt kansalaisia adoptoimaan Alfred Hitchcockin elokuvia, jotta kuluneet ja naarmuttuneet filmit voitaisiin restauroida uuteen uskoon. 30 euron lahjoitus riittää pelastamaan viisikymmentä senttimetriä elokuvaa.

kulttuuri
Mustavalkoinen kuva nuoresta Alfred Hitckcockista ohjaajantuolissa.
KV-hankinta / YLE

Hitchcock tunnetaan parhaiten Hollywoodissa tekemistään jännitysfilmeistä, mutta hän ohjasi kymmeniä elokuvia myös kotimaassaan Britanniassa.

BFI pyrkii korjaamaan kaikkiaan yhdeksän Hitchcockin varhaista mykkäfilmiä. Restauroinnin lasketaan maksavan 1,8 miljoonaa euroa.

Adoptiovetoomuksen lisäksi filmi-instituutti on etsintäkuuluttanut kaikkiaan 75 vanhaa elokuvaa. Niiden joukossa on yhden Hitchcockin ohjaustyön lisäksi kaikkien aikojen ensimmäinen Sherlock Holmes -filmatisointi, George Pearsonin ojaama Study in Scarlet vuodelta 1914. Suomeksi kertomus tunnetaan nimillä Punaisten kirjainten arvoitus ja Tulipunainen tutkielma.

Hitchcock ohjasi urallaan yli 50 elokuvaa. Kateissa on The Mountain Eagle vuodelta 1926. Se kertoo nuoresta opettajattaresta, joka joutuu lähtemään kodistaan Kentuckyn vuoriseudulta torjuttuaan paikallisen mahtimiehen lähentely-yritykset.

BFI uskoo filmien löytymiseen

Adoptiovetoomus ja kadonneiden elokuvien etsintäkuulutus ovat osa BFI:n 75-vuotisjuhlintaa. BFI uskoo, että kadonneiden filmien kopioita voi vielä löytyä yksityisiltä keräilijöiltä tai ulkomaisista arkistoista.

Toivolle antaa pohjaa se, että filmejä on löytynyt ennenkin. Instituutti esittää tänä kesänä teatterissaan Lontoossa kaikki elokuvat, jotka ovat tulleet ihmisten ilmoille sitten vuoden 1992.

Lähteet: Reuters, Radion kulttuuriuutiset / Anniina Wallius