Jäätelökioskeilla jonoa

Jäätelö tekee näillä helteillä kauppansa ja jäätelömyynnissä eletäänkin nyt huippusesonkia. Perinteisten makujen rinnalle on noussut vuosien saatossa monia uutuuksia, joista osa jää tähdenlennoiksi, mutta jotkkut vakiinnuttavat paikkansa.

Kuva: YLE / Einari Viirret

Perinteiset suklaa, mansikka ja vanilja ovat saaneet tänä kesänä rinnalleen muun muassa kunigattaren, tervan ja appelsiinikinuskin. Parhaillaan jäätelökioskeilla voi olla noin parikymmentä erilaista makua.

- Perinteisiä makuja enimmäkseen otan, mutta pitää välillä maistella ihan uusiakin makuja. Salmiakki ei ainakaan ole minun juttuni, kertoo Kaija Tiitinen.

Jäätelöä valittaessa painavimpana kriteerinä on luonnollisesti jäätelön maku, mutta myös ulkonäkö sekä vanhat tottumukset painavat jäätelötötterön valinnassa.

- Vähän mielialan mukaan valitsen, että jos on kuuma niin haluaa jonkun tosi raikkaan tai sitten jotain mitä ei oo pitkään aikaan syönyt, linjaa Mirkka Kolula.

Myös jäätelöyrittäjä Pertti Jokela on perinteisen kannalla.

- Kyllä se sellainen vanha tottumus on, rommirusina tai vanilja, tiikeri. Tälläiset omat mielteen ja vanhat tottumukset siinä vaikuttaa aika paljon, hän sanoo.