Kesäteatteri kiehtoo Keski-Pohjanmaallakin

Suomen suvi on täynnä kesäteattereita. Myös Keski-Pohjanmaalla on tarjolla monipuolisia ja laadukkaita näytelmiä, jotka tarjoavat katsojille aivan erityistä tunnelmaa ja elämyksiä. Moni esitys onkin jo loppuunmyyty.

Kesäteatterit toimivat aktiivisesti. Kalajoella nähdään Myrskyluodon Maijan ja Jannen rakkaustarina. Rooleissa ovat Aleksi Lankinen ja Annuliina Ikäheimo. Kuva: YLE / Kia-Frega Prepula

Kannuksessa Eskolan Kesäteatterissa heinäkuun aikana yhteensä 14 kertaa esitettävä Arto Ojakankaan käsikirjoittama ja Sari Pasasen ohjaama näytelmä Jupiterin kuut kuvaa keskipohjalaisen kyläyhteisön elämää vuonna 1949. Näytelmä saavutti suuren suosion jo etukäteen, sillä jo ennen ensimmäistä esitystä 3 000 katsojaa oli varannut itselleen katsomopaikan.

Jaakko Hautamäki on tyytyväinen, että yleisö on seitsemän toimintavuoden aikana löytänyt Eskolan kesäteatterin esitykset.

- Näkisin asian niin, että kaikki lähtee liikkeelle hyvästä käsikirjoituksesta. Ojakankaan Arto on taitava sanankäyttäjä ja aiheet ovat paikallisia. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tarina olisi vain Eskolan kylästä vaan käsiteltävät aihealueet voidaan sijoittaa minne tahansa Keski-Pohjanmaalle. Kerrotaan tavallisten ihmisten tavallisista asioista. Tarina on hyvin maanläheinen.

Elämänpituinen rakkaustarina

Kalajoen kesäteatterissa nähdään kesän 2010 esityksinä kaksi merenläheistä näytelmää. Annukka Valon ohjaama ja Valon ja Marjo Isotaluksen kirjoittama Näkkijahti, sekä perinteikäs Anni Blomqvistin romaanisarjan ensimmäisen osan pohjalta dramatisoitu, Myrskyluodon Maija. Lähes 20 laulua ja uskottavat näyttelijät kuljettavat tätä rakkaudentäyteistä saaristolaistarinaa Jussista ja Maijasta jouhevasti eteenpäin 1800-luvun puolivälin tienoilta liki 50 vuotta eteenpäin.

Kalajoella näytöksiin odotetaan yhteensä noin 4 000 katsojaa.

Jannea Myrskyluodon Maijassa näyttelevä Aleksi Lankinen sanoo tarinan antavan paljon mietittävää rakkaudesta ja elämästä.

- Pikku hiljaa Maijan ja Jannen välille syntynyt rakkaus kesti ja jaksoi vaikuttaa koko elämän ajan. Siinä nousee esiin luottamus toiseen ja se, kun rakastetaan myötä- ja vastamäessä. Tässä ollaan myötä- ja vastatuulessa ihan koko ajan toisen rinnalla. Siinä on paljon mietittävää ihan jokaiselle.

- Jotenkin kaikkien elämän mukanaan tuomien koettelemusten ja ilonaiheiden keskellä Maijan suhtautuminen säilyi samanlaisena. Hänestä löytyi elämän syvintä olemusta, jota ympäristö tietenkin muokkasi, pohtii puolestaan Maijan roolissa esiintyvä Annuliina Ikäheimo.

Muita keskipohjalaisnäytelmiä

Kokkolan kesäteatteriyhdistys tuo Ronja ryövärintytär -satuklassikon Kokkolan kahakkarantaan. Esityksen ohjaa Matti-Pekka Heikura. Produktiota esitetään muutaman kerran viikossa aina sunnuntaihin 8.8. asti.

Vohvelikahvilan pihapiirissä Kokkolassa seikkailevat tohelo kirjastoapulainen ja vastentahtoinen sankarikokelas Riskiteatterin lastenteatteriesityksessä Kirjojen vartijat ja satujen sekasorto. Viimeinen esitys on vuorossa sunnuntaina 11.7.

Myös Vanhankaupungin Ravintolan sisäpihalla tarjoillaan kesäteatteria musiikilla ja huumorilla höystettynä otsikolla Wanhan kapteenin pöydässä. Esityksiä on luvassa heinäkuun loppuun saakka.

Ylivieskassa Niemelän kesäteatterissa kesän 2010 näytelmä on Mika Waltarin veijarikomedia Omena putoaa. Näytelmä esitetään uudella 300-paikkaisella, katetulla katsomolla Niemelän koulun naapurissa, joen rannalla. Ohjaajana on Sanna Finnilä. Viimeinen esitys nähdään sunnuntaina 11.7.

Nivalan kesäteatterin esitykset Marita Kärkkäisen kirjoittamasta Vanhan hamsterin hotellista alkavat 11.7. Marja Hannulan ohjaamaa näytelmää esitetään Katvalan museoalueella.

Häkkilän kesäteatterissa Toholammilla esitetään Antti Koskelan huvinäytelmä Pakahuttaako, jonka on ohjannut Marja Hannula. Ensimmäinen esitys on torstaina 8.7. ja viimeiset sunnuntaina 25.7.