1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ecuador ei ole perunut Kolumbian presidentin pidätysmääräystä

Kolumbian tuleva presidentti Juan Manuel Santos voidaan pidättää, jos tämä vierailee Ecuadorissa. Ecuadorin presidentti Rafael Correa sanoi, että hän ei voi puuttua Santosista annettuun pidätysmääräykseen.

Ulkomaat

Ecuadorilainen tuomioistuin antoi Santosista pidätysmääräyksen, koska tämä oli Kolumbian puolustusministeri maaliskuussa 2008, kun Kolumbian joukot iskivät FARC-sissien leirille Ecuadorin alueella.

Entinen puolustusministeri Santos voitti Kolumbian presidentinvaalit kesäkuussa ja lupasi korjata suhteet Ecuadoriin ja Venezuelaan. Ecuadorin presidentti Rafael Correa soittikin vaalien jälkeen Santosille ja onnitteli tätä vaalivoitosta. Correan on myös odotettu osallistuvan Santosin virkaanastujaisjuhlallisuuksiin elokuussa.

Uutistoimisto Reutersin haastattelussa Correa sanoi, että hän ei voi sekaantua maansa itsenäisten oikeusviranomaisten toimintaan ja perua Santosista annettua pidätysmääräystä. Correan mukaan Santos ei voi vierailla Ecuadorissa, ennen kuin asia on selvitetty.

Ecuadorin ja Kolumbian suhteet ovat olleet viileät sen jälkeen, kun Kolumbia iski Ecuadorin alueella piilottelevia vasemmistolaisia FARC-sissejä vastaan maaliskuussa 2008. Iskusta aiheutuneeseen diplomaattiseen selkkaukseen sekaantui myös Venezuela, joka Kolumbian mukaan oli tukenut sissiliikettä.

Ecuadorin ja Kolumbian suhteiden viimeaikaista liennytystä ovat varjostaneet väitteet, että Kolumbian tiedustelupalvelu DAS on salakuunnellut Ecuadorin presidenttiä ja muita johtavia viranomaisia. Kolumbia on kiistänyt epäilyt.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi