Kiista puolustusvoimien varsikengistä palautettiin markkinaoikeuteen

Kahden työ- ja turvakenkävalmistajan välinen kiista Suomen puolustusvoimien varsikenkähankinnasta vuonna 2007 jatkuu. Korkein hallinto-oikeus KHO on päättänyt asian palauttamisesta markkinaoikeuteen.

Kotimaa

Puolustusvoimat päätti vuonna 2007 ostaa armeijan käyttöön erän varsikenkiä Sievin Jalkineelta. Tarjouskilpailuun osallistui myös Jalas-jalkineita valmistava Urho Viljanmaa -yhtiö. Vuodesta 2008 lähtien Jalas-yhtiö on kuulunut ruotsalaiseen Ejendals-konserniin.

Markkinaoikeudelle tekemässään valituksessa Jalas-valmistaja vaati kaupan purkamista ja puolustusvoimien hankintayksiköltä lähes 900 000 euron hyvitysmaksua ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista. Jalas-kenkien valmistajan mukaan puolustusvoimat oli syrjinyt yhtiötä valitessaan Sievin Jalkineen kalliimman tarjouksen.

Markkinaoikeus jätti valituksen kuitenkin käsittelemättä, sillä katsoi, että sotilaallisen käyttötarkoituksen johdosta hankintalaki ei koskenut varsikenkäkauppaa.

Korkein hallinto-oikeus päätyi kuitenkin toisen tulokseen sillä perusteella, että tarjouspyynnössä puolustusvoimat oli pyytänyt tarjousta jalkineista, jotka oli tarkoitettu loma- palvelus- ja maastokäyttöön.

Varsikenkäkaupan kokonaisarvo oli 3,2 mljoonaa euroa.

Lähteet: YLE Uutiset