1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupunkiviljely innostaa ravintoloissa ja joutomailla

Vihannesten viljelystä kaupunkioloissa on tullut Suomessakin suosittua. Viljelyyn ei tarvita puutarhapalstaa, vaan kekseliäs viljelijä löytää kasveille ja juureksille kasvualustan sisäpihalle nostettavasta laarista tai joutomaalta.

Henrik Kovanen sekä Pinja Sipari Aamu-tv:n vieraina.
Vihannesten viljelystä kaupunkioloissa on tullut entistä suositumpaa - eikä siihen tarvita välttämättä puutarhapalstaa, laari riittää. Kaupunkiviljelyinnostuksesta olivat keskustelemassa ympäristöjärjestö Dodo ry:n kaupunkiviljelykoordinaattori PInja Sipari sekä Ravintola Savoyn keittiömestari Henrik Kovanen.

Villin ja vapaan kaupunkiviljelyn aatetta Helsingissä levittää Dodo ry. Se on lanseerannut käsitteen sissiviljelystä. Ideana on, että siemenet ja kasvit kylvetään ilman lupaa sopivaksi katsotulle paikalle, vaikka pientareelle. Palstoja on jo Helsingin Pasilassa ja Vallilassa eikä kukaan ole tullut valittamaan.

Dodo ry:n kaupunkiviljelykoordinaattori Pinja Siparin mukaan Suomen kaupungeissa ei tarvitse pelätä edes saasteita.

-Jos kasvit istutetaan laatikoihin ja niihin laitetaan puhdas multa, niin ruokakin on puhdasta. Ilmassa liikkuvat saasteet lähtevät pesemällä tai kuorimalla kasvit ja hedelmät.

Runsaasti julkisuutta on saanut myös Helsingin keskustan ravintola Savoy, jonka katolle on kylvetty 30 neliötä yrttejä, salaattia ja kukkia. Lajeja on lähes 40.

- Se on ollut menestys. Asiakkaat saavat tulla katolle katsomaan ja jopa valitsemaan syötävänsä, kertoo keittiömestari Henrik Kovanen.

Valinnanmahdollisuudesta ovat kiitelleet mm. diabeetikot, jotka ovat saaneet terveydelleen sopivaa ruokaa.

Kaupunkiviljelyyn on maailman suurkaupungeissa pitkät perinteet. Ravintola Savoy sai esimerkkinsä Berliinistä. Siellä kasvatusalustaksi on kelvannut jopa supermarketin ostoskärry.

- Esimerkiksi Pietarissa on jo niin pitkät välimatkat, ettei asukkailla ole mahdollisuutta muuten saada tuoretta ruokaa kuin viljelemällä sitä kekseliäästi itse, sanoo Kovanen.

Kehitysmaiden kaupungeissa puolestaan ruuasta on pulaa, joten kaiken tilan käyttäminen viljelyyn on jopa elinehto.

Jos vihannesviljely kaupungissa ei tunnu riittävän haastavalta, voi katolle virittää mehiläisyhdyskunnan. Siitä kannattanee neuvotella naapureidenkin kanssa.