1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Karjujen kastraatio tahdotaan kivuttomaksi

Eläinsuojelujärjestöt vaativat sikojen kirurgisen kastraation lopettamista. Karjuporsaiden kiveksiä poistetaan Suomessa ilman kivunlievitystä. Tiukentuva lainsäädäntö lupaa parannuksia sikojen oloihin, mutta kastraatiokieltoa ei ole suunnitteilla.

Kotimaan uutiset
Porsaita
YLE

Muutaman päivän ikäisiä porsaita kastroidaan Suomessa yleisesti ilman kivunlievitystä. Eläinsuojeluliitto Animalian tiedottajan Tanja Eskolan mukaan toimenpide on porsaille hyvin tuskallinen ja stressaava.

- Kastrointi tarkoittaa kaikessa karuudessaan sitä, että kivekset vedetään sieltä possun jalkovälistä irti. Ilman kivunlievitystä eläimet kärsivät tästä suunnattomasti, Eskola kuvailee.

Animalian ja Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton mielestä porsaille pitäisi antaa kivunlievitystä ja lopulta siirtyä kirurgisista kastraatioista vaihtoehtoisiin menetelmiin.

- Eläinystävällisempi vaihtoehto olisi rokotteella tehtävä immunokastraatio. Tätä on jo testattu Suomessa, Eskola sanoo.

Kastraatiokieltoa ei näköpiirissä

Sikojen oloihin on tulossa loppuvuodesta parannuksia, sillä maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan tiukennuksia eläinsuojelulainsäädäntöön. Sioille on luvassa muun muassa lisää tilaa ja oikeus luonnonvaloon, mutta kirurgisiin kastraatioihin ei olla nyt puuttumassa.

Syynä tähän on asian monimutkaisuus, kertoo eläinlääkintöylitarkastaja Susanna Ahlström maa- ja metsätalousministeriöstä.

- Suomessa, Pohjoismaissa tai EU-tasolla ei ole löydetty selkeää yhtä vaihtoehtoa, mikä yksinkertaisesti ratkaisisi asian. Tämän takia emme ole voineet kieltää kastrointia kokonaan.

Ahlströmin mukaan asia koetaan kuitenkin ongelmaksi Euroopan unionia myöten. Suomessakin asiaan on herätty ja sikojen immunokastraatiota tutkitaan. Maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt rahoitusta hankkeelle, jossa etsitään vaihtoehtoja porsaiden kastraatioille.

- Rokotus vaikuttaisi ainakin tässä vaiheessa olevan ihan käyttökelpoinen vaihtoehto kirurgiselle kastraatiolle, mutta siihen siirtyminen vaatisi koko tuotantoketjun synkronointia ja esimerkiksi teurastamotyön uudelleenorganisointia, Ahlström pohtii.

Kyse hajun välttelystä

Lihateollisuuden kannalta ainut syy kivesten poistoon on karjun haju: pieni osuus karjun lihasta haisee pahalta, kertoo Atria Suomen liha- ja alkutuotantoliiketoiminnan johtaja Matti Perälä.

- Karjuporsaat kasvaisivat paremmin ilman kastraatiota, mutta haluamme välttää epämiellyttävät kuluttajatuntemukset eli maku- ja hajuaistimukset. Se on sellainen haju, että pieni osa ihmistä sen haistaa, mutta kuitenkin sillä on merkitystä, Perälä kertoo.

Atrian Perälä toivoo eläinsuojelujärjestöiltä malttia odottaa tutkimustuloksia kirurgisen kastraation vaihtoehdoista. Lihayritys haluaa ennen päätöksiä nähdä, kuinka immunokastraatio toimii suomalaissioilla.

Lähteet: YLE Uutiset / Anna-Stiina Toivonen

Lue seuraavaksi