Komorowski voitti Puolan presidentinvaalit

Keskustaoikeistolainen Bronislaw Komorowski on voittanut Puolan presidentinvaalit. Lopullisten tulosten mukaan hän sai 53 prosenttia äänistä vaalien toisella kierroksella. Vastaehdokkaana ollut entinen pääministeri Jaroslaw Kaczynski sai 47 prosentin kannatuksen.

Ulkomaat

Virkaatekevän presidentin Komorowskin voitto oli odotettu, sillä hän lähti vaalien toiselle kierrokselle ennakkosuosikkina. Hän julistautui voittajaksi jo sunnuntai-iltana ovensuukyselyiden perusteella.

Lentoturmassa kuolleen presidentti Lech Kaczynskin kaksoisveli Jaroslaw Kaczynski on tunnustanut tappionsa ja onnitellut voittajaa.

Ääntenlasku alkoi kuitenkin jännittävästi, sillä kun äänistä oli laskettu 51,5 prosenttia, Komorowski olikin yllättäe hienoisessa tappioasemassa. Maanantaiaamua lähetessä Komorowskin kannatus ohitti Kaczynskin suosion ennusteiden mukaisesti.

Puolan pääministerinä vuosina 2006-2007 toimineen Jaroslaw Kaczynskin uskotaan saaneen runsaasti sympatiaääniä veljensä traagisen kuoleman takia. Lech Kaczynski ja 95 muuta ihmistä kuoli lento-onnettomuudessa Venäjällä huhtikuussa.

Kaczynskin valinta olisi aiheuttanut ristiriitaisia tunteita Euroopan unionissa, jossa hän on riidanhaastajan ja kotiinpäinvetäjän maineessa.

Komorowski sen sijaan suhtautuu myönteisesti eurooppalaiseen yhteistyöhön. Hänen voittonsa on myös elinkeinoelämän mieleen.

Lähteet: Reuters, AP, AFP