1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sväng teki Chopinista latokelpoisen

Suomalaiset muusikot ovat sovittaneet Chopinin klassikkoteoksia huuliharpuille. Huuliharppuyhtye Svängin sovitukset neljälle huuliharpulle kuultiin jo tammikuussa ranskalaisella La folle journeé -festivaalilla. Maanantaina yhtye esitti huuliharppu-Chopinit ensimmäistä kertaa Suomessa Sysmän suvisoitossa.

Kuva: Juha Reunanen / Aito Records

Sväng tarttui Chopiniin ranskalaisen klassisen musiikin festivaalin tilauksesta, kertoo muusikko Jouko Kyhälä.

- Meitä pyydettiin käsittelemään Chopinia omalla tavallamme eikä klassisena musiikkina. Olimme yllättyneitä, että sekä me että yleisö olimme innostuneita asiasta.

Chopinin laajasta tuotannosta Sväng valitsi huuliharpulle sovitettavat kappaleet yksinkertaisella metodilla.

- Ajoin pyörällä ja kuuntelin tuntikaupalla Chopinia. Valitsin sovitettavaksi ne biisit, joiden melodian muistin pyöräilyn jälkeenkin. Ihmiset pitävät melodioista, Kyhälä sanoo.

Sovitettavaksi päätyivätkin pianotaiteen klassikot kuten Vallankumousetydi, Surumarssi ja Sankaripoloneesi.

Chopin-hitit sopivat huuliharpuille

Pianisteilta Chopinin soittaminen vaatii taituruutta. Huuliharppu-Chopineita sovittanut Eero Grundström kuitenkin sanoo, ettei melodiaa ole vaikea seurata.

- Koristelut ja sovitukselliset asiat tekevät Chopinista pianistille hankalan, mutta ne oli helppo poistaa. Tilalle laitoimme huuliharpulle sopivampia säveliä, jotka istuvat paremmin kansanmusiikkiin, Grundström sanoo.

Kyhälä nauraa, että kyse on oikeastaan matematiikasta. Bassohuuliharppu ja sointuhuuliharppu soittavat vasenta kättä ja hieman oikean käden peukaloa, kun taas solistihuuliharput huolehtivat muusta.

- Aluksi sovittaminen oli hankalaa, mutta tällainen metodi meille tuli, Kyhälä kertoo.

Sväng venyttää mielikuvaa huuliharpusta

Sväng perustettiin puolivahingossa vuonna 2003, mutta yhtye jäikin elämään. Nyt Sväng on esiintynyt 20 maassa ja julkaissut kolme levyä. Viimeisin levy sisältää tietenkin Chopinia.

Kyhälä ei uskonut, että huuliharpun soittamisesta voisi tulla leipätyö – edes ammattimuusikoille.

- Maailmassa ei ole kovin montaa, jotka elättävät itsensä huuliharpun soitolla. Meitä on tässä neljä, ja se on hyvin.

Sysmästä Sväng lähtee keikoille Italiaan ja Kroatiaan. Chopinia Sväng esittää Suomessa seuraavan kerran heinäkuun lopussa Tuusulanjärven kamarimusiikissa.