Hyppää sisältöön

Suomen arvokkainta puuta kasvattavat harrastajat

Visakoivu on Suomen arvokkain puulaji hehtaarituotolla laskettuna. Raha kasvaa puusta kuitenkin vain kovalla työllä. Visakoivun kasvatus on Suomessa kokonaan harrastajien varassa, mutta he uskovat vakaasti, että puulajin kysyntä säilyy.

Isompi visakoivu pahkoo Kuva: YLE Keski-Suomi / Riikka Pennanen

Visakoivu on rauduskoivun muunnos, eikä sen tunnistaminen ole ollenkaan itsestään selvää. Tainta ei visakoivuksi tunnista välttämättä asiantuntijakaan, isona visakoivu sentään saa ominaispiirteekseen kuhmuroita pintaansa. Visakoivun tunnistaminen ei ole aivan yksinkertaista kaadetustakaan puusta, sillä esimerkiksi laho ja ruskotäpläkärpänen saattavat tuottaa puuhun visaa muistuttavaa kuviota.

Kolmivuotiaan visakoivutaimikon omistajalla ei ole vapaa-ajan ongelmia.

- Ensimmäisenä vuonna kärsäkkäät söivät, ja jouduin täydentämään paljon. Seuraavana vuonna tulivat myyrät, ja jouduin taas täydentämään. Sitten pelastetut taimet kasvoivat monihaaraisiksi, ja niistä piti tehdä yksilatvaisia, kertoo visakoivua Korpilahdella kasvattava Juhani Säynätmäki.

Rahaa Säynätmäen taimikosta saa vasta kymmenien vuosien kuluttua. Silloin sitä tuleekin runsaammin, sillä kehnoimmastakin osasta saa jo nykyisin 500 euroa kuutiolta. Parhaat osat, eli tyvet, menevät Saksaan, ja niiden kuutiohinta onkin jo 5 000 euroa. Visakoivua myydään kilohintaan, jolloin parhaasta laadusta voi saada yli neljäkin euroa kilolta.

Visakoivun kasvatus on Suomessa harrastajien käsissä. Jo 1950-luvulla perustettu Visaseura (siirryt toiseen palveluun) huolehtii neuvonnasta ja harrastajat sanovatkin, ettei esimerkiksi metsäkeskuksissa tai metsänhoitoyhdistyksissa ole asiantuntemusta visakoivusta.

Harrastajat uskovat, että visakoivu pitää pintansa myös tulevaisuudessa.

- Suomessa ei kannata kasvattaa sellupuuta, ainoastaan laatu on se josta maksetaan. Visakoivu on harvinaen maailmalla ja ostovoima lisääntyy joka tapauksessa, sitä ostetaan ja halutaan erikoisuuden vuoksi, sanoo Säynätmäki.

.
.