Varjo on aurinkorasvaa parempi suoja

Hellekauden keskellä moni uimista ja aurinkoa rakastava unohtaa helposti, kuinka tiukkoja ovat ihotautilääkäreiden suositukset sopivasta auringonottoajasta. Keskipäivällä auringossa oleilua tulisi välttää, ja etenkin pienet lapset tulisi suojata auringolta voiteiden sijaan vaatetuksella ja varjolla.

auringonsuoja-aineet
Väinölänniemen uimarannalla on paljon auringonottajia.
Juha Vauhkonen / Yle

Ihon syvä rusketus on monille terveyden merkki ja mielihyvän lähde. Kesän kirkas valo kyllä kohentaa mielialaa ja elämänlaatua, mutta se mikä on hyväksi kaikkien sielulle, voi olla pahaksi toisten iholle.

Auringonoton riskit johtuvat ultraviolettisäteilystä, joka liiallisena on ihoa vanhentavaa ja vahingoittavaa, jopa syövän muodostumiseen asti. Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkäri Matti Rautalahti sanoo, että etenkin pienet lapset olisi suojattava auringolta huolellisesti, sillä ihon palaminen lapsena lisää tulevaisuuden ihosyöpäriskiä.

Pienet lapset pidettävä varjossa

Alle 2-vuotiailla lapsilla vaatetus ja varjo ovat parempia suojia kuin aurinkovoiteet. Rautalahden mielestä kuumimpien hetkien, kello 11 - 14 välillä, pienen lapsen ei kannattaisi oleilla auringossa lainkaan.

- Lapsen kehittymätön iho on hyvin herkkä. Alle 2-vuotiailla aurinkovoiteita kannattaa myös välttää viimeiseen saakka. Niillä voi olla muita haitallisia vaikutuksia lapsen elimistössä, Rautalahti sanoo.

Aurinkovoiteiden osalta Rautalahti antaa nyrkkisäännön, jonka mukaan aikuistenkin tulisi käyttää aina aurinkorasvaa, jonka suojakerroin on vähintään 20. Vaikka aurinkovoiteet suojaavatkin ihon palamiselta, osa uv-säteilystä pääsee kuitenkin läpi ja pienempiä vaurioita saattaa syntyä.

- Korkeakertoimisestakin suojavoiteesta säteilyä pääsee läpi ja se aiheuttaa vaurioita. Pitkässä juoksussa ne ovat ihosyövän alkutekijöitä.

Suomalaisilla neljä ihotyyppiä

Aika, jonka ihminen pystyy olemaan auringossa palamatta on henkilökohtainen. Suomessa erilaiset ihotyypit jaetaan neljään luokkaan, sen mukaan kuinka iho reagoi aurinkoon:

1) Palaa herkästi eikä koskaan rusketu.

2) Palaa herkästi ja ruskettuu hitaasti.

3) Palaa harvemmin ja ruskettuu hieman nopeammin.

4) Ei pala juuri koskaan ja ruskettuu nopeasti.

Suurin osa suomalaisista kuuluu kakkos- ja kolmostyyppiin. Hyvin herkästi palavia ja hyvin nopeasti ruskettuvia on selvästi vähemmistö. Suomen Syöpäyhdistyksen ylilääkärin Matti Rauhalahden mukaan oma ihotyyppi on opittava tunnistamaan.

- Jos esimerkiksi pystyt olemaan 10 minuuttia auringossa palamatta, 20-kertoimisella aurinkovoiteella aika on 200 minuuttia. Vaurioita toki syntyy, vaikka iho ei palaisikaan.

Lähteet: YLE Savo